У Франції тривають дебати про евтаназію і кінець цивілізації
  • Нед, 29/06/2014 - 00:31

У Франції тривають посилені дебати на тему евтаназії та цивілізаційних змін, що відбуваються в цій країні. Чи подати горня води спраглому, навіть найбільшому ворогу, не належало до основних засад нашої цивілізації? – запитує речник єпископату о. Бернар Подвін, коментуючи події останніх днів.

Минулого вівторка у Франції було прийнято два ключових рішення. З однієї сторони, був виправданий лікар, який вбив сімох пацієнтів. З іншої сторони, Рада Держави наказала припинити подавати воду і їжу 38-річному чоловікові, котрий перебуває у так званому вегетативному стані. Він реагує на подразники, не страждає, його стан не погіршується, однак і не обіцяє надії на майбутнє. За те, щоб наблизити йому смерть виступає його дружина. Родичі, в тому числі і батько, котрий є лікарем, є проти цього. Французька держава виправдала наміри дружини: Вінсент Ламбер має вмерти від спраги і голоду. Його родичі в терміновому порядку звернулись до європейського суду в Страсбурзі, в зв’язку з чим до моменту розгляду справи Вінсент Ламбер є у безпеці.

Вівторкові рішення у справі евтаназії, ймовірно, пришвидшать легалізацію цього процесу у Франції. Цивілізаційні наслідки цього процесу усвідомлюють собі також і прихильники евтаназії. Один із них, колишній міністр закордонних справ Бернар Кушнер, закликав не вживати слово "евтаназія". Воно занадто пов’язане із вбивчими думками Гітлера. Тим більше, що французькою мовою останній склад слова «евтаназія» звучить так само, як «нацист».