У Франції відзначать 160-літній ювілей подружжя Мартен
  • Птн, 08/06/2018 - 15:26

У липні у французьких містах Алансон та Лізьє відбудуться урочисті святкування з нагоди 160-ї річниці подружжя святих Луї та Зелі Мартен, батьків святої Терези. Святкові заходи мають на меті познайомити із цими двома особистостями та подати їх як приклад для наслідування.

Від 7 до 15 липня 2018 р. у Франції відбуватимуться урочисті відзначення 160-го ювілею подружжя Луї та Зелі Мартен, батьків святяої Терези з Лізьє. Святкування зосередяться у місті Алансон, звідки походить родина Мартен та де розташований санктуарій, присвячений цим подругам, які вперше в історії були разом проголошені святими. Їх канонізацію здійснив Святіший Отець Франциск 18 жовтня 2015 року, під час Синоду Єпископів на тему сім’ї. Святі Луї та Зелі є свідками сімейних цінностей і Церква пропонує їх як модель для подружніх пар.      

Перебіг та мета святкувань

Ювілейні святкування, які урочисто відкриє кардинал Мауро Піяченца, Верховний Панітенціарій, мають на меті дати вірним можливість познайомитись з життям святого подружжя Мартен саме у тих місцевостях, в яких воно проживало. З цієї нагоди вірні матимуть нагоду отримати повний відпуст, виконавши попередньо приписані Церквою умови: прибути до санктуарію в Алансон, приступити до Святого Таїнства Покаяння, прийняти Пресвяту Євхаристію та помолитись в наміренні Святішого Отця.

12 липня, у день ювілею шлюбу подружжя Мартен, відбудеться святковий захід також і в місті Лізьє, де народжуються нові душпастирські пропозиції для паломників, духовність яких зосереджена на сім’ї.

Нові ініціативи у поширенні цінностей подружжя з Лізьє

У санктуарії, який зберігає пам’ять про святу Терезу, мирянський рух сімейної духовності «le Equipe Notre-Dame» для кращого знайомства з її святими батьками приготував відповідні брошурки. А для наречених запланована програма «вихідні слідами подругів Мартен». Натомість, для паломницьких груп будуть запропоновані ряд конференцій про чеснотливе життя подружжя Луї та Зелі, які навчають християн належно цінувати сакраментальний характер Святого Таїнства Подружжя та приглянутись до свого подружнього життя, щоб жити у ньому Божою благодаттю.   

Каплиця, присвячена подружжю Мартен

В подвір’ї базиліки запланована також побудова каплиці, присвяченої цьому святому подружжю, що стане місцем медитації над прикладом подружнього життя, яке подають святі Луї та Зелі, та молитов про їхнє заступництво. Отець Марко Рупнік, ТІ, викладе каплицю мозаїкою, розповівши в такий спосіб про життя святого подружжя.