У Франції замовчують випадки християнофобії
  • Втр, 12/07/2016 - 17:29

У період з 2008 по 2014 рр. у Франції майже в три рази зросла кількість різних видів актів вандалізму, спрямованих на храми, кладовища та інші християнські місця і предмети культу. Повідомляючи про це, італійська газета "Il Foglio" зазначає, що ці прояви ворожості до християнства майже ніяк не відбиваються у французьких ЗМІ і торік тільки паризька газета "Le Figaro" присвятила цій темі статтю.

За даними французької Обсерваторії християнофобії (Observatoire de la christianophobie), в 2016р. найгіршим в цьому відношенні був травень, особливо його кінець. В цілому, в останній місяць весни було скоєно 32 напади на християнські, в основному католицькі, об'єкти культу, в той час як аналогічних злочинних дій відносно об'єктів інших релігій було 21. Вандали оскверняли храми, знищували скульптури святих, крали ікони, підпалювали захристії, оскверняли цвинтарі, погрожували смертю священикам та вірним і т.д. Ці події сталися в 22 департаментах Франції, з 96 існуючих.

На думку "Il Foglio" масштаби християнофобії заслуговують того, щоб ними зацікавилися місцеві ЗМІ. Тим часом, селективно цим зайнялася тільки консервативна "Le Figaro", пише про "невидиму профанацію" проти деяких християнських сайтів. Але це видання не зайнялося справою нападів на християнські об'єкти.

У той же час італійська газета зауважує, що французькі ЗМІ охоче говорять про "суспільну ісламофобію", беручи коментарі в різних представників мусульманської громади, але не представляючи жодних цифр. Християнофобія або ворожість по відношенню до християнства - це тема, яка у Франції не піднімається, не викликає гласності в так званому прогресивному світі і, на думку офіційної влади, не заслуговує на соціологічні дослідження або більш глибокий аналіз.

Італійська газета підкреслює, що тут йде мова не про суперництво в кількості жертв, але про розкриття "клімату змови мовчання, що стало небезпечним і нестерпним". Згідно "Il Foglio", вже протягом 10 років безперервно зростає кількість випадків профанації місць християнського культу: якщо вісім років тому було зареєстровано 275 таких випадків, то в 2014р. р їх було вже 807, а в першій половині 2016 р. встановлено не менше 233. В кінці року ці показники можуть бути ще вищими, але навіть в цьому випадку вони залишаться "невидимими", з жалем відзначає італійська газета.