У Франківську Карітас пропонує атовцям та переселенцям виграти грант і почати свій бізнес
  • Суб, 28/04/2018 - 07:01

Франківський Карітас пропонує учасникам АТО, внутрішньо переміщеним особам та місцевим мешканцям спробувати себе у ролі підприємця.

В Івано-Франківську стартував новий  проекту від Карітасу з самозайнятості та мікропідприємництва.

В рамках проекту заплановані навчальні тренінги, захист бізнес-плану, у разі успішного захисту – видача обладнання для ведення власної справи, а також супровід та моніторинг учасників заради успішного розвитку бізнесу. Такою можливістю можуть скористатися особи віком від 25 до 60 років.

Розмір гранту з самозайнятості, за умови успішного захисту бізнес-плану, складає до 650 євро, з мікропідприємництва – до 2 500 євро.

На грант з самозайнятості могли подавати заявки особи, що раніше не отримували гранти від МОМ (Міжнародної організації з міграції) або інших донорів. На грант з мікропідприємництва – особи, які мають досвід підприємницької діяльності (офіційно зареєстрованої), активний бізнес і планують його розширувати.

26 квітня розпочався дводенний тренінг з самозайнятості. Тренерами стали представники ГО «Ділові ініціативи» Тетяна Кулик та Сергій Васильченко.  Перед початком заняття адміністрація франківського Карітасу ознайомила з можливостями нового проекту.

“Є дуже багато людей, які потерпіли внаслідок конфлікту в Україні. І їм треба допомогти інтегруватися, самореалізуватися. Найкраще – це коли людина відкриває власну справу. Минулого року ми вже реалізували один проект із самозайнятості і зараз організовуємо ще один – з розвитку самозайнятості та мікропідприємництва. Щоб люди могли написати свої бізнес-плани, ми пропонуємо таке навчання. Це будуть три дводенні тренінги з розвитку самозайнятості та один дводенний треніг з мікропідприємництва”, – розповів розповів директор Карітасу ,отець Володимир Чорній.

Також  учасники АТО, внутрішньо переміщені особи, які подали заявки на участь у проекті, розповіли про причини долучення до такого проекту.

Григорій Кондратенко – учасник АТО, зараз займається продажем туристичного спорядження через інтернет-магазин. Планує розширити власну справу, тому й вирішив скористатися пропозицією Карітасу.

Розпочати власний бізнес вирішив спонтанно. Вважаю, що таке навчання є корисним не лише для тих, хто планує почати власну справу, а для тих – хто вже це зробив. У тих реаліях, в яких ми зараз перебуваємо, є багато “підводних каменів”. І треба бути готовим до різних ситуацій. Особисто мене цікавить питання маркетингу, подача на різні гранти тощо”, – розповів Григорій Кондратенко.

Галина – переселенка, приїхала у місто Долина Івано-Франківської області з Донецька.  Переїхала одразу після закінчення навчання у виші, досвіду роботи не мала.  Зараз хоче спробувати відкрити власну справу – манікюрний салон. Для цього їй потрібне обладнання та інструменти, що й планує отримати, успішно захистивши свій бізнес-план.

Франківський Карітас реалізовує проект за підтримки Міжнародної організації з міграції за фінансування Уряду Німеччини через німецький Банк Розвитку KfW.