У Франківську презентували фотоальбом про життя митрополита Шептицького
  • Чтв, 20/08/2015 - 17:29

18 серпня в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулася презентація фотоальбому Петра Меленя «Андрей Шептицький. Блажен той муж...»

У цій книзі йдеться  про життєвий шлях митрополита Андрея Шептицького. Вона вийшла друком за кошти обласного бюджету, з нагоди 150-ї річниці від дня народження Митрополита та в рамках виконання "Програми захисту і розвитку української мови на території Івано-Франківської області на 2013-2015 роки".

"У книзі містяться фото, зроблені протягом усього життя Шептицького. Що цікаво тут є дуже раритетні знімки зроблені під час паломництва на святу землю. Також у книзі вміщений перелік всіх людей які разом з митрополитом у 1906 році йшли на цю прощу", - розповів  директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Ігор Дебенко.

За словами чиновника, на книгу з обласного бюжету було затрачено 70 тис. гривень. І випущена вона всього у 350 примірниках не призначених для продажу. За словами Ігоря Дебенка 100 примірників передано обласній науковій бібліотеці, для розподілу по бібліотеках області. 70 віддали Департаменту освіти для поширення у навчальні заклади. 75 книг було передано Івано-Франківській Архієпархії УГКЦ, щоб її роздали учасникам Патріаршого Собору, який відбудеться 25-27 серпня в Івано-Франківську. А також невелику частину залишили у Департаменті інформаційної діяльності, щоб поширювати її серед громадських організацій, якщо будуть запити.

За словами автора-укладача фотокниги Петра Меленя, ідея створити такий альбом виникла у нього ще 7 років тому.

"Проте, напевне Бог так розпорядився, що активно збирати матеріали для книги я розпочав десь два роки тому. І хоча я не мав коштів на видавництво,  у мене було тільки одне бажання - випустити фотоальбом для людей, щоб вони більше дізналися про Шептицького. Переглядаючи світлини починаєш відчувати, як було важко митрополиту вести свій народ у ті буремні роки", - розповів  Петро Мелень. 

У презентації були присутні автор і учасники проекту, науковці, священики, представники органів влади,  громадськості, ЗМІ.