У Франківську триває будівництво Клініки Святого Луки
  • Пон, 30/01/2017 - 19:39

Наслідуючи Христа, Церква від самого початку свого існування усвідомлювала найголовніші поставленні перед нею завдання: проповідь Євангелія, служіння Літургії та звершення діл милосердя. Папа Бенедикт XVI у енцикліці «Deus caritas est» пише: «Природа Церкви виражається в потрійному завданні: проповіді Слова Божого (μαρτυρία), уділенні Святих Таїнств (λειτουργία) та у звершенні діл милосердя (διακονία ). Ці завдання є взаємозалежними і не можуть бути відокремленими одне від одного». Як віра без діл є мертвою, так і служіння святих Таїнств та проповідування не буде ефективним, коли вони не будуть спрямовані на реальну і практичну підтримку людей.

Служіння Богові й правдиве служіння для людей теж нерозривно пов'язані між собою. Це добре розуміли святі впродовж усього існування Церкви. Достатньо лише пригадати  св. о. Піо, який  турбувався про найменш захищених і, будучи бідним монахом, звів у 1956 р. сучасну на той час лікарню, якій дав назву «Дім Полегшення в стражданнях». Інша свята - Мати Тереза - засновувала доброчинні місії, щоб допомогти бідним, за якими й сама доглядала. Пам’ятаючи про хворих, те саме чинив і Митрополит Андрей Шептицький, профінансувавши створення у Львові Народної Лічниці в 1903 р.

Подібного роду практика, коли Церква бере на себе ініціативу у сфері медицини, є звичним явищем у західноєвропейських країнах. Наприклад, у Німеччині кожна третя лікарня перебуває у власності Католицької чи Протестантської Церков, а загалом у їх власності є понад 600 на території Федеративної Республіки Німеччини.

Розуміючи важливість реалізовувати милосердя на практиці та беручи за приклад святих Католицької Церкви, а також маючи за зразок соціальну діяльність Церкви у Західній Європі в галузі охорони здоров’я, Івано-Франківська Архієпархія намагається перейняти на себе соціальну відповідальність, беручи до уваги складні економічні обставини, у яких перебувають тисячі мешканців нашого регіону, не маючи інколи можливості отримати необхідне медичне забезпечення, якого потребує кожен з нас.

Так, у 2014 році в Івано-Франківську був відкритий перший в Україні церковний медичний заклад – Лікувально-діагностичний центр св. Луки. Будь-який лікувальний заклад – це відповідь надії на виклик болю і водночас місце, в якому співіснують людська велич та людська неміч. Протягом цього короткого часу свого існування центр св. Луки вже зарекомендував себе як місце, де кожна людина, незалежно від соціального статусу, релігійного визнання тощо може відчути щиру приязнь і разом з тим отримати високопрофесійну та кваліфіковану медичну допомогу. За час своє праці  центр св. Луки надав понад 4 500 безкоштовних та пільгових медичних послуг для соціально незахищених верств населення, дітей-сиріт, біженців, переселенців та військовослужбовців АТО.

Позитивний розвиток та зростання кількості пацієнтів спонукали нашу Архієпархію задуматись над тим, щоб розбудувати Лікувально-діагностичний центр до повноцінної клініки. Цій ідеї сприяє той факт, що збільшується кількість людей, котрі прагнуть отримати ефективну медичну допомогу, але, в силу своїх життєвих обставин, не можуть собі дозволити зробити це в інших дорогих закладах. Подібно як це відбувається зараз у Лікувально-діагностичному центрі, так і в майбутній клініці св. Луки така можливість буде надана найбільш потребуючим.

Ще одним приводом для розвитку клініки є те, що на сьогоднішній день близько 60% людей, які звернулись за допомогою, страждають від хворіб, лікування яких потрібно проводити необхідним обладнанням, а також у відповідних умовах, які у нашому сьогоднішньому Діагностичному центрі не передбачені, оскільки даний центр був лише першим кроком Івано-Франківської Архієпархії у галузі медицини.

Так, завдяки новітнім технологіям та високоякісному обладнанню у майбутній клініці буде можливість якісніше допомогти потребуючим. Тому новий медичний заклад передбачає не лише побудову необхідного приміщення, але й наново переосмислений підхід до медицини, яка, як того вчить Церква, повинна завжди стояти на сторожі збереження життя.

Майбутня клініка є пілотним проектом у галузі медицини на Прикарпатті. Головним завданням закладу стане високоякісне надання медичних послуг усім верствам населення, маючи за основу заклик Христа до звершення діл милосердя.

Цього року Синод єпископів УГКЦ у конкретний спосіб підійшов до питання соціального служіння людям, закликаючи зосередити особливу увагу на дияконії як «зустрічі з живим Христом». У відповідь на цей заклик, Івано-Франківська Архієпархія уже розпочала свою активну діяльність у даній сфері, допомагаючи хворим та потребуючим, надаючи необхідні медичні послуги. Наступним важливим етапом у житті Івано-Франківської Архієпархії на Прикарпатті стане відкриття сучасної клініки, яка, допомагаючи хворим і потребуючим, слідуватиме заклику Христовому до звершення діл милосердя, служачи цим самим ближньому.