У Франківську відбувся четвертий медіа-форум «Церква і журналістика»
  • Срд, 14/03/2018 - 17:51

Чи можливі сучасні новини без фейків? Відповідь, вочевидь, у кожного, хто має справу з журналістикою, буде своя. Існує думка, що фейки потрібні, оскільки вони створюють, необхідну для інтернет-видань, клікабельність та впливають на рейтинг відвідуваності.

Вже вчетверте в Івано-Франківську пройшов медіа-форум «Церква і журналістика», який цьогоріч був присвячений актуальній темі: «Слово. Правда. Фейк. Чи можливі сучасні новини без фейків?». Представники світських та церковних ЗМІ дискутували над даною тематикою в готелі «Станіславів». Організували зустріч представників ЗМІ з Церквою БО «Благодійний фонд «Апостол», Івано-Франківська обласна спілка журналістів НСЖУ, кафедра журналістики ПНУ ім. В. Стефаника та Івано-Франківська Архієпархія УГКЦ

Розпочався захід з вітального слова Архієпископа і Митрополит Івано-Франківського Кир Володимира Війтишина. Владика подякував журналістам за присутність на форумі, а також побажав спільної та плідної співпраці.

«Дуже важливе є те служіння, яке ви виконуєте, будучи журналістами. Я переконаний, що кожен журналіст повинен бути служителем Правди. Більше того, ми всі, не залежно від фаху та роду наших занять, повинні бути служителем тієї Правди, якщо хочемо мати світле майбутнє. Тільки в єдності є можлива Церква і в цій же єдності можемо побороти неправдиві новини», - звернувся до присутніх Кир Володимир.

Далі Владика нагородив переможців Митрополичої премії серед журналістів. Ними стали п. Вікторія Плахта та п. Наталія Димніч – серед світських журналістів, а серед релігійних журналістів нагороду отримала п. Мар’яну Стрингалюк.

Опісля слово мав заступник головного редактора релігійної газети «Нова Зоря» о. Іван Стефурак. Священнослужитель переконаний, що, попри все бажання представників ЗМІ мати високі рейтинги, не можна впадати в «солодку» спокусу та подавати неправдиві чи недостовірні новини.

«Ми всі керуємося теорією комунікації, але є ще практика. Мусимо знайти спільні принципи, які б вели до світла. Ми повинні напрацьовувати нову систему, бо сьогодні журналістами є майже всі. Фейк не завжди народжується у полі журналістів, але він стає для правдивої журналістики конкурентом», – зазначив отець.

Дискусію підтримав Головний редактор газети «Репортер» п. Андрій Філіпський. Фахівець розділяє думку про те, що фейкові новини, які, здавалося, часто можуть бути абсолютно «безобідними», насправді ж несуть велику небезпеку. Проте п. Андрій також розуміє сучасний стан більшості представників ЗМІ, а тому не виключає й того, що такі новини й надалі будуть з’являтися на просторах Інтернету.

Кожен з присутніх учасників мав можливість висловити свою думку щодо даної тематики. Після жвавого обговорення, більшість все ж визнали, що проблема насправді є і для її подолання потрібно прикладати максимум спільних зусиль. Серед пропозицій прозвучали наступні шляхи вирішення цієї проблеми: особиста зустріч, спілкування, співпраця, усунення бар’єрів.