У головному храмі Львівської митрополії відсвяткували престольний празник
  • Втр, 07/05/2013 - 14:17

6 травня 2013 р. в Архикатедральному соборі Святого Юра відбулися урочистості з нагоди святкувань престольного празника.

 

Розпочалося торжество Архиєрейською Божественною Літургією, яку очолив Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський. Разом з ним молились: Преосвященний владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівський, Преосвященний владика Тарас, Апостольський адміністратор Стрийської єпархії, духовенство Львівської митрополії, представники місцевої влади, численна парафіяльна спільнота та гості святкувань.

 

В часі Святої Літургії владика Венедикт виголосив проповідь, в якій закликав застановитися над богословським аспектом ікони святого великомученика, побідоносця і чудотворця Юрія, де він зображений із списом, що проколює змія.

 

«В кожному з нас є безсмертна і чиста душа, яка робить нас близькими й рідними Богові. Проти цього в нас і навколо нас постають сили зла, як дракон на іконі ─ готові розтерзати цю нашу красу так, щоб не залишилося нічого, окрім гріха і смерті. Але в кожному з нас є ця велич благородства нашої душі, високий дух, який може стати на боротьбу за усе те, що чисте. І ця ікона святого Юрія ─ це заклик, звернений до кожного з нас, що зло є всюди: воно не лише нишпорить навколо нас, воно таїться і в нас самих, прагнучи побороти цю красу і цілісність», ─ сказав проповідник.

 

Владика заохотив не зупиняти духовної боротьби, а навпаки ─ боротися із ревністю великомученика Юрія: «Ми покликані вступити в бій і боротися з певністю того, що зло вже Христом давно переможене. Пригляньмося до цієї ікони і застановімося ─ з яким злом ми повинні боротися, на що маємо звернути увагу. Що в мені затемнює той образ Божий і що віддаляє мене від Бога».

 

Насамкінець владика Венедикт звернувся до молільників «... не боятися приймати цей виклик і боротися зі злом, як цей виклик приймав у свій час святий великомученик Юрій. Вступати в бій, навіть, якщо це нам коштуватиме життя. Щоб усе прекрасне, велике, благородне ─ було в нас захищене, врятоване, звільнене. Тоді ми ввійдемо в Царство Боже, де очікує нас Господь!».

 

По завершенні Святої Літургії владика Ігор привітав усіх присутніх із цим світлим празником та уділив своє Архиєрейське благословення. Відтак на подвір’ї перед собором відбувся Чин великого водосвяття та окроплення вірних освяченою водою.

 

Святкування продовжились мистецькою програмою виступів дитячих й молодіжних колективів на площі перед собором, які організувала Свято-Юрська молодь.

 

Завершились урочистості святковим обідом для запрошених гостей, що відбувся у Митрополичих палатах Свято-Юрського комплексу.

 

Джерело: www.ugcc.lviv.ua