У Грузії висвячено дев'ять постійних дияконів
  • Пон, 28/10/2013 - 17:30

У минулу неділю, 27 жовтня 2013р., Апостольський адміністратор Кавказу для католиків латинського обряду єпископ Джузеппе Пазотто висвятив у Катедральному соборі в Тбілісі дев'ять постійних дияконів. Вісім з їх числа мають сім'ї, а один приніс обіт целібату. В урочистій процесії перед рукоположенням поруч з чоловіками йшли дружини кандидатів, несучи їх долматики (літургійний одяг диякона).

Католицька Церква в Грузії налічує 50 тисяч вірних, яких обслуговують 20 священиків. «Ми дуже серйозно зміцнили ряди духовенства в нашій Апостольській адміністратурі, враховуючи брак священиків, який все ще відчутний, − зазначив Апостольський нунцій в країнах Закавказзя архиєпископ Марек Сольчінскій. − Це велика радість і підтримка для єпископа і пастирів, яким часто доводиться обслуговувати по три або чотири невеликих громади, розкиданих по важкодоступних високогірних місцевостях».

До прийняття дияконського сану кандидати готувалися 4 роки, беручи участь у ряді зустрічей і духовних вправ. Якщо серед священиків у Грузії переважають італійці і поляки, то всі постійні диякони − це громадяни цієї країни. Семеро з них − грузини за національністю, один − вірменин, і ще один − поляк.

Інститут постійного дияконату, відомий з апостольських часів, був відновлений в Католицькій Церкві рішенням II Ватиканського Собору. Постійні диякони покликані допомагати єпископам і священикам у їхньому служінні: вони мають право уділяти вірним таїнства Хрещення і Св. Причастя, благословляти Таїнство шлюбу, проповідувати за літургією, уділяти сакраменталії і очолювали похоронні церемонії.

За матеріалами http://sibcatholic.ru