У Херсоні відбулася ІI Міжнародна науково-практична конференція «Державно-конфесійна взаємодія у соціальній роботі»
  • Птн, 24/05/2013 - 11:50

 23 травня 2013 року на базі  Херсонського  державного університету відбулася ІI Міжнародна науково-практична конференція «Державно-конфесійна взаємодія у соціальній роботі».  Серед організаторів конференції виступили: Міністерство соціальної політики  України, Херсонський обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, Міністерство освіти і науки молоді і спорту України, Херсонський державний університет, Відділ благодійності і соціального служіння Херсонської єпархії Української Православної Церкви, Всеукраїнська громадська організації «Ліга соціальних працівників України». У доповідях та дискусіях конференції взяв участь о. Костянтин Пантелей, керівник Відділу Курії УГКЦ з душпастирства у пенітенціарній системі України.

 

Працювали наступні тематичні напрямки конференції: Форми державно-конфесійної взаємодії у соціальній роботі. Розвиток соціального служіння. Сучасні тенденції розвитку церковної соціальної роботи в Україні; розвиток партнерства  та інноваційні форми соціальної роботи з дітьми та підлітками;- розвиток партнерства  та інноваційні форми соціальної роботи з сім’ями та особами, які опинилися в складних життєвих ситуаціях; розвиток партнерства  та інноваційні форми соціальної роботи з профілактики негативних проявів у молодіжному середовищі; пенітенціарна  система: досвід співпраці, перспективи надання соціальних послуг; паліативна допомога: специфіка надання послуг на регіональному рівні.

 

Про досвід соціального служіння Української Греко-Католицької Церкви у пенітенціарній сфері розповів ієрей Костянтин Пантелей, керівник Відділу Курії УГКЦ з душпастирства у пенітенціарній системі України. Він представив доповідь на тему «Соціальний вимір душпастирського служіння Церкви у пенiтенцiарних закладах». Серед іншого він сказав про служіння священиків і волонтерів у тюрмах на засадах соціального партнерства Церкви і держави. Зокрема й про заходи в рамках Року Соціального служіння (Дияконії). Також він широко торкнувся про духовний вимір пенітенціарного служіння, який неможливо забезпечити без участі усіх церков і деномінацій, що служать кожна своїм даром, своєю харизмою.

 

«Співпраця Церкви і держави будується на перетині двох важливих понять, які є синонімічними! І - Літургія (грец. λειτουργία — «служіння», «народна, спільна справа»). ІІ - Республіка (від лат. res publica — справа народу, спільноти). - наголосив о. Костянтин, - у світі понад 10 млн. в’язнів. Україна на 11 місці за абсолютною кількістю позбавлених волі у світі та на 2 місці в Європі. Місія Церкви щодо в’язнів має на меті впливати на найбільші глибини людської особистості для щирого покаяння, впорядкованого життя та особистої зустрічі з Богом».  На думку доповідача, ічснує необхідність ширшої участі суспільства у пенітенціарному служінні, а реформування кримінального правосуддя має зосередитися на радикальному зменшенні застосування ув'язнення як міри покарання, застосуванні надолуження, медіації та примирення.  На кінець о. Костянтин розповів про підготовку до проведення конкурсу образотворчого мистецтва в’язнів «Переображення Господньою Любов’ю» та про особливу роль мистецтва у процесі соціального порозуміння.

 

Тези доповіді ієрея Костянтина на конференції.

 

В рамках секційних засідань було проведено також презентацію книги «Служити в’язням». Від імені колективу авторів о. Костянтин подарував книгу до бібліотеки та присутнім на засіданні секції.

 

На запрошення протоієрея Сергія Дмитрієва, Голови Відділу благодійності і соціального служіння Херсонської єпархії УПЦ, о. Костянтин ознайомився з програмами соціальної реадаптації для узалежнених та безхатченків.
В рамках секційних засідань було проведено також презентацію книги «Служити в’язням». Від імені колективу авторів о. Костянтин подарував примірники книги до бібліотеки державного університету та присутнім на засіданні секції священослужителям, соціальним працівникам, а також службовцям Херсонського обласного управління ДПтС.

 

На запрошення протоієрея Сергія Дмитрієва, Голови Відділу благодійності і соціального служіння Херсонської єпархії УПЦ, о. Костянтин ознайомився з програмами соціальної реадаптації для узалежнених та безхатченків, відвідав  каплицю при лікарні. Разом священики побували в обласному управлінні Державної пенітенціарної служби , на місцевому телебаченні та відвідали меморіал Джона Говарда, натхненника пенітенціарної ідеї, філантропа, що служив свого часу і помер в Україні, був похований у Херсоні.
Пенітенціарне душпастирство УГКЦ