У Хирові й Добромилі успішно впроваджують в життя проект «Шануй батька і матір»
  • Нед, 29/01/2017 - 15:31

На Старосамбірщині, зокрема в Добромилі  (25.01.) та Хирові (26.01) пройшли семінари в рамках трирічної програми  «Шануй Батька і Матір! (Відродження гідності людей «золотого віку» в українському суспільстві)». Ініціаторами цієї доброї справи є благодійний Фонд «Спільнота Золотого Віку» спільно з Комісією УГКЦ у справах родини.  До цієї ініціативи приєднались та допомагають втілювати в життя: (в алфавітному порядку): Академія Поморська у Слупську; ДПС "Витанія" (Люблін); Навчально – Науковий Інститут Права та Психології Національного Університету "Львівська Політехніка";  Інститут Психології Люблінського Католицького Університету Івана Павла ІІ; Українське Богословське Наукове Товариство.                                                                                                               

Підтримують цей проект і Старосамбірська районна рада, ГО «Старосамбірщина 3000», компанія «Еко-Оптіма», «Агро-Оптіма» та чимало бізнесових структур.

Укотре, відвідуючи заходи цього проекту, переконуюся, що на Старосамбірщині – сприятливий ґрунт для впровадження програм, які стосуються людей старшого покоління. Учасники цієї програми – соціальні працівники, вчителі, священики , громадські активісти – радо беруть участь в роботі круглих столів, конференцій, семінарів. Вони не тільки навчаються, переймають досвід партнерів з Польщі, а й самі пропонують шляхи вдосконалення роботи зі старшими людьми. На ці семінари також запрошено поважних людей, які давно вже досягли «золотого віку».

Так було й в Добромилі та Хирові  де також зібралася сердечна спільнота людей, готових змінити в суспільстві ставлення до людей старшого покоління. Колеги з Польщі, які вже багато років займаються соціальною роботою, Галина Стефанік та Тереза Когут, дуже дохідливо розповіли про власний досвід роботи в цій галузі, донесли до слухачів основні ідеї – суспільство має виробити гідне ставлення до старості, забезпечити старшим людям достойну опіку й допомогу. Але й самі люди «золотого віку» не мають замикатися в своїх проблемах, а вести активний спосіб життя, передаючи свій досвід, свої багатющі знання  іншим, тим самим продовжуючи своє життя, роблячи його яскравішим, змістовнішим. Такою хорошою підмогою в цій справі є Університети Третього віку, які нині активно діють в Польці й потрохи впроваджуються у в нас.  Про це розповів Олег Паска, який активно допомагає впроваджувати цей проект на Старосамбірщині. Ідея Університету, де б навчалися люди, яким за 50, захопила слухачів, тому ймовірно, що в нас з часом постане навчальний заклад для людей «золотого віку».

Дуже цікаво було спостерігати за тим, як люди старшого віку, яких запросили до участі в проекті, активно включалися в роботу семінару. Особливо на тренінгах, які організувала кандидат психологічних наук викладач Львівської Політехніки Лариса Малинович (до речі, чоловік пані Лариси – з Добромильщини). Люди малювали, співали, говорили один одному гарні слова. Добрі емоції, гарний настрій, стимул до продовження роботи – такі результати не можуть не тішити. Кожна така зустріч закінчувалася колядкою та гарними побажаннями. Особливо зворушили хирів’яни – заспівали колядку про сучасну ситуацію в Україні, слова до якої написав колишній міський голова Хирова Мирон Коваль.

Нашу спільноту вже вкотре радо приймають затишні зали: середньої школи ім. Степана Бандери в Добромилі та кафе «Фонтан» в Хирові, за що керівникам цих закладів велика подяка.

Спеціально для «Католицького Оглядача», Оксана Петрівська, учасниця проекту