У Хмельницькому відкрили «Двері Божого милосердя»
  • Срд, 30/12/2015 - 15:50

27 грудня в храмі Різдва Пресвятої Богородиці УГКЦ міста Хмельницького відбувся урочистий Чин відкривання дверей, який здійснив владика Теодор (Мартинюк), Єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівський. Владика очолив Архиєрейську Святу Літургію, у якій взяли участь священики Хмельницького деканату Кам’янець-Подільської єпархії УГКЦ та велике число вірних.

Дорого гостя вітали діти недільної школи, настоятель храму Різдва Пресвятої Богородиці о.-мітрат Іван Данкевич. Богослужіння розпочалося Молебним чином з нагоди відкриття Ювілейного року Божого милосердя.

У своєму зверненні до вірних владика підкреслив важливість милосердя. Пригадав кожному, що ми чекаємо і дуже тішимося з людського милосердя, а милосердя Боже є в мільйони разів більшим. Також з радістю представив всім присутнім копію ікони Богородиці «Милосердя Двері». Ця ікона також є офіційною іконою Року Божого милосердя в УГКЦ. Її виставлятимуть в усіх Катедральних Соборах.

Єпископ також наголосив, що саме Богородиця є тими «дверима», які відкривають для нас Боже милосердя і любов. «Саме в неї маємо шукати розради і захисту, особливо в цей нелегкий для нас час».

Також владика пояснив, що означає поняття Ювілейного року. «У біблійній традиції ювілей – це святий рік, який випадав кожні 50 років, а його метою було відновлення рівності всіх синів Ізраїлю, надаючи нові можливості сім’ям, які втратили майно, а навіть – свободу, через борги. В ювілейний рік багатії відпускали невільників та повертали їм землі, які були відібрані в якості запоруки. Церква надала єврейському ювілеєві духовне значення. Ювілей полягає у загальному прощенні, відпусті, доступній для всіх, у можливості відновити взаємини з Богом та з ближнім. Таким чином, Святий Рік – це нагода для поглиблення віри та оновлення християнського свідчення».

«Спочатку передбачалося, що такий ювілей відбуватиметься кожні 100 років. Але згодом було вирішено, що для того, аби кожне покоління мало змогу пережити Святий Рік, він випадатиме кожні 25 років. Ювілейний рік Божого Милосердя є позачерговим або надзвичайним. Тому, що ми потребуємо Божого милосердя!», - сказав Єпископ.