У Хорватії скасували вирок католицькому кардиналу за колабораціонізм з нацистами
  • Суб, 23/07/2016 - 11:20

Суд Хорватії скасував винесений після Другої світової війни вирок католицькому кардиналові Алойзіє Степінацу, якого в тодішній комуністичній Югославії відправили за ґрати, визнавши винним у співпраці з нацистами.

Хорватський суд офіційно скасував вердикт, винесений за часів комуністичного режиму Югославії, який стосується неоднозначної постаті періоду Другої світової війни - кардинала Алойзіє Степінаца. У 1946 році його було засуджено за "співпрацю з нацистами", але у п'ятницю, 22 липня, суд постановив, що священнослужитель був позбавлений права на справедливий суд, передає агенція AFP.

Сам Степінац під час процесу 1946 року звинувачення заперечував. Загребский суд зараз вирішив, що вердикт клірику "серйозно порушує основні принципи як тодішнього, так і теперішнього кримінального права". На думку судді Івана Турудіча, метою процесу була "моральна дискредитація кардинала та католицької церкви". Утім, у сусідній Сербії Степінаца досі вважають воєнним злочинцем.

Поточний процес був ініційований племінником Степінаца. У 1992 році після розпаду комуністичного блоку хорватський парламент ухвалив заяву, яка засуджувала "політичний" вирок беатифікованому (зарахованому до переліку "блаженних") кардиналу.