У Хорватії відбулася зустріч Генеральних Секретарів єпископатів Європи
  • Срд, 06/07/2022 - 17:50

В нарадах у Загребі взяли участь також представники католицьких Церков з України, які представили ситуацію в країні, що вже п’ятий місяць відбивається від широкомасштабної збройної агресії.

«Церква в Європі на синодальній дорозі», – на таку тему від 30 червня до 3 липня 2022 р. в столиці Хорватії місті Загребі відбувалася щорічна зустріч Генеральних Секретарів єпископатів, які входять до Ради Єпископських Конференцій Європи. Серед 43 учасників були також єпископ Віталій Скомаровський, Ординарій Луцький, який представляв конференцію римо-католицьких єпископів України, о. Андрій Солецький, Керівник Секретаріату Глави УГКЦ у Римі, який представляв Архиєрейський Синод УГКЦ в Україні, та о. Петро Береш з Мукачівської греко-католицької єпархії.

Відкриваючи зустріч, Загребський Архиєпископ кардинал Йосіп Бозаніч звернув увагу на те, що «синодальний динамізм від самого початку був постійно присутній в працях Ради Єпископських Конференцій Європи». «Церква, – сказав він, – є установчо синодальною, і кожна насправді церковна дія має в собі цей динамізм, який дозволяє бути слухняними Святому Духові». Своє привітальне слово він завершив словами близькості з народом України: «Не можемо не рахуватися з тим, що протягом цих місяців відбувається в Україні. Ми є свідками людської трагедії, картин війни, що несуть за собою смерть, страждання, розбиті сім’ї, населення, змушене залишати свої домівки, шукаючи притулку деінде, чоловіків, які змушені воювати, руйнування… Запитую: куди прямує Європа? Де опинився проект об’єднаної Європи? Адже проект об’єднаної Європи народився саме для того, щоби усунути бич війни з європейської землі».

Згадавши про численні заклики Папи Франциска з побажаннями миру в Україні, архиєпископ Джорджо Лінґва, Апостольський Нунцій в Хорватії, підкреслив необхідність дивитися серцем: «Можливо, якщо дивитимемося серцем, то зможемо краще зрозуміти, як просвітити уми та знайти нові способи для того, щоби почути волання людей про мир», – сказав він, зазначивши, що думати тільки про те, чи наші дії є справедливими і законними, іноді замало. Опісля представники українських католиків розповіли про ситуацію в країні.

Центральну доповідь виголосила сестра Наталі Бекар, Заступниця секретаря в Генеральному Секретаріаті Синоду Єпископів, яка назвала триваючий синод, присвячений саме темі синодальності, найбільшою подією такого характеру після Другого Ватиканського Собору, адже до праці в ньому скликана вся Церква. Вона вказала на деякі ключові питання для того, щоби стати синодальною Церквою в Європі: участь і співвідповідальність, новий стиль лідерства, роль жінки в Церкві, залучення молоді та людей «з узбіч», тощо.