У Хотові на Київщині УПЦ МП намагається заборонити молитись за воїнів АТО
  • Чтв, 05/02/2015 - 01:21

На Київщині настоятель храму УПЦ Московського патріархату вимагає заборонити богослужіння Київського патріархату.

Церкви не можуть поділити землю, на якій стоїть храм. Поруч з ним – будівля пожежної частини. В ній на 20-х квадратних метрах люди встановили іконостас й справляють богослужіння. Серед вірян – чимало парафіян УПЦ Київського патріархату, та настоятель храму подав на людей до суду й хоче вигнати з подвір'я геть.

Вже 2 місяці тісна кімнатка – частина сільського пожежного депо – служить за храм для богослужінь. Місцеві віряни розповідають – це сталося, тільки-но дізналися, що настоятель місцевого пишного храму Московського патріархату заборонив парафіянам ставити свічки за здоров'я односельців, які воюють на Донбасі.

"Побачили люди, що фактично московська церква не підтримує Україну, то тоді почали гуртуватися, вийшли на отця Михайла і попросили громадою, щоб започаткували українську церкву", – каже одна із парафіянок.

Серед тих, хто хоче слухати службу українською, а не російською – більшість селян. Та знайшлися й злі язики – називають вірян-патріотів "розкольниками".

Служителі промосковського храму церкву, що стоїть на протилежному боці дороги – не прийняли. Подали до суду, бо вважають, що віряни Київського патріархату займають приміщення незаконно. Будівлю, буцімто, передало у власність УПЦ МП місцеве сільгосппідприємство.

Місцевий мешканець Олег Юхимчук пояснює: "Звісно, їм це не подобається. По-перше – із фінансової сторони. Там хороші бізнесмени ставлять хороші ставочки за упокой і так далі. Там свої тарифи. А по-друге – люди починають думати своєю головою і прозрівать, і все менше підтримувати терористів".

Зв’язатися з отцем Олегом, який є настоятелем храму Московського патріархату, нам не вдалося. На дзвінки він не відповідає, а от самі церковники храм Святого Миколи Чудотворця УПЦ Київського патріархату власне чимось святим – не вважають.

Парафіяни церкви Київського патріархату у суді показали рішення сільради про передачу їм частини будівлі, та позивач відмовився визнавати достовірність документа. Натомість, Феміда стала на бік мешканців Хотова. Суд ухвалив – настоятель не має права забороняти молитися в церкві Київського патріархату.

Ганна Рибалка, Леонід Коваленко, "5 канал".