У храмі Св. Василія Великого відбулися заходи, присвячені Дню монашества
  • Нед, 17/02/2013 - 01:26

15 лютого, на празник Стрітення Господнього, в храмі Св. Василія Великого було урочисто і велично. Наша Церква урочисто відзначала День монашества, а також наші вірні стали свідками уділення ієрейських та дияконських свячень. Святкову Літургію очолив Глава УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук) у співслужінні владик Постійного Синоду: кир Володимира (Війтишина), Митрополита і Архієпископа Івано-Франківського, кир Ярослава (Приріза), ординарія Самбірсько-Дрогобицького, кир Кена (Новаківського), Нью-Вестмінстерського єпископа, Владики Богдана (Дзюраха), секретаря Синоду Єпископів УГКЦ, о. ігумена Василія (Тучапця), ЧСВВ, синкела у справах монашества Київської Архиєпархії.

У своїй проповіді Блаженніший Святослав заторкнув тему Життя і Світла, яким є сам Бог. «Життя і Світло приходить у глибини Шеолу, де панує смерть, щоб освітити темряву і дати життя усьому творінню, – сказав Блаженніший. – Дуже важливо, що за прикладом богоприємця Симеона богопосвячені особи, пізнаючи справжнє Життя, залишили світ з його турботами і клопотами, «усяку житейську відклавши печаль», і пішли за справжнім Світлом, яке «освітлює кожну людину».

Проповідник звернувся до новоієреїв, зазначивши їхнє завдання – передавати вірним Життя у повноті Святих Таїнств. Після Великого Входу відбувся Чин Ієрейського рукоположення. Диякони прийняли благодать Святого Духа, щоб виконувати служіння Христового священика у Його Винограднику. А після анафори піддиякон Михайло отримав дияконські свячення, щоб своїм служінням при жертовнику Божому свідчити Христа.

Після Святої Літургії Блаженніший Святослав привітав усіх богопосвячених осіб з їхнім святом. На завершення, новоієреї, за давнім звичаєм, уділили усім присутнім благословення. Святкування Дня богопосвячених осіб продовжилось у залі під храмом, де монашество взяло участь у зустрічі з Блаженнішим та владиками Постійного Синоду. Синкел у справах монашества о. ігумен Василь (Тучапець), ЧСВВ, привітав усіх присутніх, а відтак представник кожної монашої спільноти розповів про своє служіння, мав нагоду поділитися успіхами та труднощами, з якими стикається чернець у щоденному житті.

Зі словами побажань духовної наснаги у служінні звернулися до присутніх ченців як Блаженніший, так і присутні владики. Опісля відбулося спілкування у форматі питання-відповіді. Захід завершився спільною молитвою. Повідомив о. Роман Шуп’яний, ЧСВВ

Джерело: http://osbm-kyiv.com.ua/archives/5056 Монастир Св. Василія Великого, Київ ©