У храмі УГКЦ на Аскольдовій могилі прощались з усопшою Оксаною Батько-Нищук
  • Втр, 11/10/2016 - 00:02

У храмі Миколая Чудотворця УГКЦ, що на Аскольдовій Могилі у Києві, Владика Богдан Дзюрах, Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, 10 жовтня 2016 р., очолив похоронні відправи за новопреставленою Оксаною Батько-Нищук, дружиною Міністра Культури України Євгена Нищука.

Заупокійні моління розпочали Архиєрейською Божественною Літургією, яку Владика Богдан звершив у співслужінні зі священиками Української Греко-Католицької Церкви на чолі з митрофорним протоєреєм Ігорем Онишкевичем, Протопресвітером Київським.

Проповідуючи Слово Боже Єпископ закликав усіх до подячної молитви, адже Євхаристія як зауважив Владика, це благодарення Богу: «Хочемо сьогодні дякувати за дар життя Оксани, за ті роки, які вона провела з нами. Це був дар Божий для неї та для кожного з нас… Нехай Господь Бог прийме цю молитву, та нехай пригорне спочилу Оксану до Свого Люблячого Батьківського Серця», – зазначив Архиєрей.

По завершенні Божественної Літургії Єпископ очолив заупокійний Парастас. Під час цієї молитви присутні прощались з усопшою Оксаною, та особисто складали вирази співчуття родині новопреставленої. Після цього Владика Богдан висловив прощальне слово, під час якого зазначив: «Ми сьогодні зібрались як одна родина, щоб, провести в останню путь нашу сестру у Христі, але передусім, кохану дружину, люблячу матір, та найдорожчу дитину. Сьогодні плачемо разом з вами так само, як плаче вже третій день небо над Києвом».

У слові Єпископ також зауважив, що ця смерть прийшла несподівано. Проте, як він зазначив, важка звістка висловлена Паном Євгеном була наповнена світлом, на яке ділячись своїм болем вказав люблячий чоловік своєї дружини: «Ви тоді написали, – зауважив Архиєрей: «Поставте, прошу, за Оксану свічечку в церкві», – посеред того болю, можливо розпачі, страху та тривоги, промовила у Вас віруюча людина, яка з посеред темряви жалоби та смерті побачила світло, котре засяяло з одного гробу – з гробу Спасителя Воскреслого», – наголосив Єпископ.

«Посеред тіні та темряви смерті, продовжив Він, – світить для нас, віруючих людей, Світло, яким є присутність Христа Воскреслого між нами. Бо від того часу як Він після свого Воскресіння з’явився затривоженим, наляканим і збентеженим апостолам, і сказав їм: «Мир Вам», історія людини змінилась на завжди й безповоротно. Від того часу смерть вже не є останнім актом людського життя. Бо Христос Своєю смертю переміг нашу смерть… Тільки Бог може дати людині вічне життя, тільки Господь Ісус Христос може зустріти нас на порозі вічності, та перевести нас через цей поріг, за яким не буде вже темряви гробу, а буде дім Отця Небесного, Який пригорне кожного з нас, як свою дитину», – наголосив Владика Богдан.

Опісля Єпископ зауважив, що дивним чином усопша Оксана в останні дні своєї земської мандрівки, пережила неначе шлях Ісуса Христа: «В п’ятницю вона увійшла в суботній відпочинок, а в неділю її тіло привезли додому Божого, де ми смертні люди зустрічаємо Безсмертного Бога – Воскреслого Спасителя. Віримо, що наш Спаситель стояв на порозі цього храму з відкритими обіймами та казав: «Оксано, прийди, Я тебе приймаю в свої люблячі обійми»… Сьогодні Цей Христос приходить і стає між нами. Під час сьогоднішньої Божественної Літургії ми часто чули слова «Мир вам». Це не просто побажання. Це Господь передає нам свій мир. Він хоче всім нам сказати…: «Мир всім вам! Не бійтеся, бо Я переміг смерть, Я є Воскресіння і Життя! Хто вірує в Мене, навіть вмерши – житиме! Хто живе і вірує в Мене, житиме повіки! Чи віруєш в Це?..». Нехай нашою відповіддю на це запитання будуть останні слова з нашого Символу Віри «Очікую воскресіння мертвих і життя майбутнього віку».

Завершуючи своє слово Владика зазначив: «Сьогодні Оксана звертається до кожного з нас, а ми дивлячись на неї, неначе переходимо її коротке життя, але таке Боже, таке інтенсивне, повне любові, доброти, та вразливості на правду, добро, любов і справедливість. За це все Господеві сьогодні дякуємо».

По завершенні молитви домовину з тілом усопшої Оксани повезли до Національного академічного драматичного Театру імені Івана Франка, де було заплановано церемонію прощання. Після цього, чин похорону буде продовжено на Байковому Цвинтарі.