У храмі Василія Великого відбувся Чин архиєрейського найменування
  • Срд, 21/05/2014 - 13:55

Сьогодні, 20 травня, у храмі Святого Василія Великого, що в Києві, відбувся Чин архиєрейського найменування владики Василя (Тучапця).

Чин архиєрейського найменування – один із вступних чинів архиєрейської хіротонії. Під час цього Чину новойменований владика на Євангелії складає присягу на вірність Вселенському Архиєреєві Папі Римському та Главі УГКЦ, зобов’язується виконувати всі приписи Синоду Єпископів УГКЦ і бути його сумлінним учасником.

Декрет про обрання зачитав владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду єпископів УГКЦ.

Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук) відзначив, що київська громада завжди пам’ятатиме владику Василя як доброго пароха. «Скільки за останніх півроку ця обитель (храм Святого Василія Великого) зробила для нашого Божого народу, скільки поранених тут було врятовано, скільки ран людський душ тут було загоєно! Тому тут при всій тій громаді, яка так сердечно зібралася, щоб привітати і помолитися за вас, хочу вам щиро подякувати», - звернувся архиєрей до новойменованого владики Василя.

Предстоятель УГКЦ зауважив, що, крім цього, владика Василь виконував у Києві уряд синкела у справах монашества. «Наше монашество, яке тут, у Києві, має своє коріння, під вашим проводом справді гуртувалося і росло», - відзначив Глава Церкви.

«Церква тепер посилає вас на Слобожанщину, де теж буде багато роботи. Це мільйонне місто, де є десятки тисяч наших студентів», - зазначив Предстоятель УГКЦ.

Дякуючи за ваше служіння, сказав Блаженніший Святослав, ми дякуємо також вам за те, що ви сьогодні привселюдно сказали Богові і Церкві «так» на новий поклик, який не є легкий, не є простий, зокрема в нових обставинах, в яких сьогодні проживає Слобожанщина і весь Схід України.

«Нехай Господь Бог і там вас благословить, щоб ви були добрим батьком для всіх духовних дітей, яких Він і там вам подарує», - побажав Глава Церкви владиці-номінанту Василеві.

У Чині архиєрейського найменування взяли участь Архиєпископ-емерит Блаженніший Любомир (Гузар), владика Богдан (Дзюрах), владика Йосиф (Мілян), владика Венедикт (Алексійчук), владика Степан (Меньок) та владика Василь (Медвіт).

Також на торжество прибули представники всіх монастирів Чину святого Василія Великого в Україні.

Нагадуємо, 21 травня, у день пам’яті святого Івана Богослова, у Патріаршому соборі Воскресіння Христового відбудеться архиєрейська хіротонія владики-номінанта Василя (Тучапця). Головним святителем буде Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук), а співсвятителями – владика Василь (Медвіт), Єпископ-емерит Донецько-Харківського екзархату, та владика Степан (Меньок), Екзарх Донецький. Богослужіння розпочнеться об 11.00.

Як ми повідомляли, у середу, 2 квітня 2014 року, у Ватикані повідомлено про те, що Святіший Отець Франциск, взявши до уваги рішення Синоду Єпископів УГКЦ про поділ Донецько-Харківського екзархату УГКЦ, дав свою згоду на канонічне обрання Синодом Єпископів на єпископа та призначення на Екзарха Харківського високопреподобного отця Василя Тучапця, дотеперішнього ігумена монастиря Святого Василія Великого в Києві та провінційного вікарія. Новому єпископу надано титулярний осідок Чентуріонес.

Харківський верховноархиєпископський екзархат утворений шляхом виокремлення його з дотеперішнього Донецько-Харківського екзархату УГКЦ. Він охоплює територію Харківської, Сумської та Полтавської областей, з осідком у Харкові. До Донецького екзархату тепер належать: Донецька, Запорізька, Дніпропетровська і Луганська області. Екзархом Донецьким є владика Степан (Меньок).

Департамент інформації УГКЦ