У Хрестопоклонну неділю вулицями Львова пройшла Хресна Дорога
  • Пон, 01/04/2019 - 11:01

31 березня 2019 року, у Хрестопоклонну неділю, вулицями Львова традиційно пройшла загальноміська Хресна Дорога.

Саме Хрестопоклонна неділя щороку об’єднує у щирій молитві під знаком святого і Животворного Хреста Господнього вірних нашої Церкви. Цьогоріч Хресна Дорога вулицями міста була присвячена Року Родини, який проголосила Всеукраїнська рада Церков, а також вшануванню постаті блаженного священомученика Климентія (Шептицького) з нагоди 150-літтнього ювілею з дня його народження.

Текст Хресної Дороги створила Львівська Духовна Семінарія Святого Духа, поєднавши розважання над страстями Христа із роздумами над покликанням християнської родини та даром життя великих сподвижників Христової віри. За основу розважань взято тексти Хресної Дороги кардинала Джанфранко Равазі, а доповнили їх спогади про блаженного священомученика Климентія та глибинні твердження про святість родини, зокрема і з послань Праведного Митрополита Андрея. Праці цих великих мужів віри у особливий спосіб доповнили моління Хресної Дороги та пошанування святого Хреста прикладом святості у сьогоденні.

Молитовна хода розпочалася біля храму Святого Архистратига Михаїла (вул. Винниченка, 22) і пройшла звичним маршрутом через площу Митну, проспект Свободи та вулицю Листопадового Чину. Очолили моління Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський, та Преосвященний владика Володимир, Єпископ-помічник Львівської Архиєпархії, а долучилося до них численне духовенство та вірні Львівської Архиєпархії. Молитву супроводжували співом семінаристи Львівської Духовної Семінарії Святого Духа. З нагоди Року Родини малий процесійний хрест у цій ході несли сім’ї. Серед них – сім’я о. Тараса Мирки, в’язничного капелана. Ця хресна хода у особливий спосіб також стала молитвою за мир в Україні та кожній родині, за благословення та мудрість нашого народу.

Завершилася Хресна Дорога на площі святого Юра перед пам’ятником Праведному Митрополиту Андрею. На завершення велелюдної ходи владика Ігор звершив молитву Праведного Митрополита Андрея за українську родину та уділив Архиєрейське благословення усім присутнім, подякувавши їм за чисельну присутність та щиру молитву. У завершальному слові Митрополит також наголосив на особливому значенні цієї молитви у часі вибору, в якому треба покладатися на Творця: «Господи, дай нам віру і любов, мужність, силу молитви звершувати добрі справи. Боже, благослови нас провідником доброго серця».

На завершення уся спільнота звершила духовний гімн «Боже великий. єдиний», а Митрополит закликав усіх і надалі долучатися до всеміських молінь Вервиці та Хресної Дороги.

Світлини