У Єгипті через загрозу тероризму закривається монастир Святої Катерини
  • Пон, 09/09/2013 - 18:03

Паломники не зможуть відвідати найстаріший монастир, в якому побував Іван Павло II. Вважається, що саме на цьому місці Мойсей розмовляв з Богом, який покликав його з неопалимої купини.

Монастир Святої Катерини на Синаї - улюблене місце паломництва християн у Єгипті - буде закрите для відвідування за вказівкою служб безпеки, які побоюються нових атак джихадистів. Про це повідомляє репортаж з цього куточка єгипетської пустелі, опублікований сьогодні на інформаційному сайті Близького Сходу Al Monitor .

Вже з початком кризи в Каїрі паломництва на Синайський півострів припинилися через ризик спалахів насильства з боку ісламістів. А тепер прийшло повідомлення про те, що єгипетська служба безпеки наказала монахам закрити монастир для відвідування християн.

«Після нападів на церкви в минулі тижні ми отримали від органів безпеки наказ про припинення прийому відвідувачів, - сказав отець Паоло. - Тепер у нас є більше часу для молитов і праці, але ми переживаємо важку фінансову кризу і не можемо більше допомагати десяткам сімей, яким зазвичай надавали допомогу».

Al Monitor повідомляє , що єгипетський уряд не зробив жодного офіційного повідомлення про закриття монастиря. Причиною такого рішення нібито послужила спроба викрадення одного монаха і зростаюча схвильованість з приводу можливого нападу на монастир. Ні для кого не є таємницею, що вже кілька тижнів на Синайському півострові щодня йдуть зіткнення між єгипетською армією і групами джихадистів. На півночі півострова в Ель-Аріш на початку липня був вбитий коптський священик отець Міна Абуд.

Закриття монастиря Святої Катерини для відвідування віруючими є ще одним новим свідченням страждань християн на Близькому Сході. У цьому місці Мойсей розмовляв з Богом, Який покликав його з палаючого, але незгораючого куща тернини. Перший храм був побудований ще в четвертому столітті за наказом імператриці Олени. У шостому столітті був побудований монастир. Це найстаріший монастир у світі. Його вважали зразковим місцем співіснування християн і мусульман. Дійсно, в бібліотеці монастиря зберігається охоронна грамота пророка Мухаммеда, якого тут прийняли і переховували від ворогів.

Важливість цього місця підкреслювалася і тим, що в лютому 2000 року Іван Павло II саме звідси почав своє ювілейне паломництво по святих місцях. Слідом за ним тисячі християнських паломників приїжджали на Синайський півострів.

За матеріалами www.inosmi.ru