У Єгипті розглядається законопроект про спрощення процедури будівництва церков
  • Срд, 23/07/2014 - 18:14

Слідчий комітет Єгипту взявся за розробку проекту закону про регулювання та забезпечення чітких правових процедур, що стосуються будівництва церков і християнських культових місць на території Єгипту.

«Делеговані представники різних Церков зустрілися з офіційними особами Міністерства юстиції, щоб окреслити конкретні пропозиції щодо вирішення проблем, пов'язаних з будівництвом церков, у тому числі тих, які намітилися ще під час правління Мубарака», – заявив агентству Fides Анбал Бутрос Фахім Авад Ханна, коптський католицький єпископ з Міньї.

При попередньому розгляді проекту комісія ставить завдання вироблення конкретних пропозицій, які потім будуть оцінюватися лідерами різних християнських церков і спільнот, а після цього вже будуть передані на розгляд – можливо вже у серпні – міністру юстиції Ібрагіму Хунейді.

Основні вимоги християнських спільнот полягають у тому, щоб для будівництва церков були встановлені ті ж вимоги, що і для будівництва приватних будинків. Цілком імовірно, нові церкви будуватимуться на відстані не менше 500 м. від мечетей та інших існуючих культових місць, щоб уникнути ускладнень у спільному управлінні міськими кварталами, особливо в районах з високою щільністю населення.

Площа нових будівель церков буде коливатися в межах від 300 до 2000 кв. м. у залежності від низки об'єктивних критеріїв. Також виключатимуться проекти церков для великих регіонів із незначною чисельністю християн.

Згідно з чинною правозастосовчою практикою, будівництво нових і навіть ремонт старих церков – практично не реалізовуваний проект для християн. Водночас будівництво мечетей жодним чином не обмежується.