У Єгипті відновили церкви, зруйновані у 2013 році
  • Срд, 08/01/2020 - 12:26

У серпні 2013 року «Мусульманське братство» напало і знищило 84 церкви та близько 150 шкіл, будинків, підприємств та християнських дитячих будинків в єгипетській провінції Мінья. Разом з відбудовою останньої церкви в Анба Мусса ас-Ассад усі храми були відкриті, щоб коптська християнська громада змогла урочисто відсвяткувати Різдво 7 січня.

Ісламісти прагнули розділити єгипетське суспільство та спровокувати релігійний конфлікт, але спроба зазнала невдачі. Копти не повелися жорстоко з мусульманами. Вони пішли за своїм духовним провідником Тавадросом II, який сказав: «Це жертва, яку робимо для Єгипту. Краще мати батьківщину без церков, аніж церкви на батьківщині без християн».

Уряд гарантував християнам допомогу у відбудові 84 зруйнованих храмів, а з відкриттям церкви в Анба Мусса обіцянку виконали. До 2015 року кілька церков знову відкрили, але процес відновлення пришвидшився після звернення до християн-коптів у 2016 році президента Абделя Фаттаха Ас-Сісі: «Ми відновимо всі церкви. Не тому, щоб зробити вам ласку, а тому, що ми вам зобов’язані».