У єпархії Святого Йосафата в Пармі (США) відбулася проща з нагоди Року дияконії
  • Пон, 18/09/2017 - 18:38

Багато вірян, духовенства та богопосвячених осіб зі штатів Огайо та Пенсильванія єпархії Святого Йосафата в Пармі УГКЦ та поза її меж 16 вересня 2017 року, у суботу після Воздвиження Чесного Хреста (за григоріанським календарем), узяли участь у паломництві до святині Святого Хреста, що при церкві Пресвятої Трійці УГКЦ в м. Янгстаун, штат Огайо.

Проща відбулася під проводом владики Богдана (Данила), правлячого архиєрея єпархії Святого Йосафата в Пармі. Її організувала церква Пресвятої Трійці м. Янгстаун на чолі з о. Любомиром Жибаком, парохом парафії. Прочани мали можливість відчути дияконію завдяки Євхаристійному Богослужінню, Святій Тайні Покаяння, молитві та співучасті в дусі віри Української Греко-Католицької Церкви. Темою цьогорічного паломництва було: «Хрест Христовий як знак Господнього служіння людині», присвяченого Рокові дияконії в УГКЦ.

Проща розпочалася Архиєрейською Божественною Літургією, яку очолив владика Богдан. Із ним співслужили: владика Ентоні Спіноза, директор Базиліки та Національної святині Ліванської Богородиці Маронітської Католицької Церкви м. Норт Джексон, штат Огайо; о.-канонік Стефан Паливода, канцлер та економ єпархії Святого Йосафата та парох церкви Святого Івана Хрестителя УГКЦ м. Лорейн, штат Огайо; о.-канонік Андрій Гановський, парох церкви Святих апостолів Петра і Павла УГКЦ м. Клівленд, штат Огайо; о. Богдан Барицький, настоятель катедрального собору Святого священномученика Йосафата м. Парми, штат Огайо; о. Давид Мисбренер, парох церкви Святого ап. Петра в полях Римо-Католицької Церкви м. Рутстаун, штат Огайо; о. Андрій Марко, колишній парох церкви Пресвятої Трійці УГКЦ м. Янгстаун, штат Огайо; о. Любомир Жибак, парох церкви Пресвятої Трійці УГКЦ м. Янгстаун та церкви Святої Анни УГКЦ м. Остинтаун (штат Огайо); диякон Дональд Биллі з церкви Пресвятої Трійці УГКЦ м. Янгстаун, штат Огайо, як також богопосвячені особи та миряни.

Під час проповіді владика Богдан зазначив: «Знаходимося на початку церковного року і Церква дає нам знак хреста. У всіх наших церквах у цей святковий день ми в урочистій процесії беремо красиво прикрашений хрест і несемо його зі святилища церкви через головні ворота іконостасу, щоб помістити його посередині церкви, щоб йому поклонитися, помістити посередині церкви, щоб могти співати цей чудовий стих: «Хресту Твоєму поклоняємося, Владико, і святе Твоє воскресіння славимо».

Ієрарх також підкреслив, що «стоячи під хрестом, ми, християни, не просто стоїмо на місці розп'яття чи інструменту смерті, тому що коли ми поклоняємося перед хрестом, ми проголошуємо Христа славне воскресіння. І хоча кожен з нас прибув сюди з різних місць, для нас, які зібралися сьогодні, саме час, щоб помолитися за наші сім'ї, час звернутися у молитві до Хреста Христового за наші парафіяльні спільноти, час молитви за цілу єпархію та всю нашу Церкву».

«Нам потрібно частіше збиратися на молитву», – підкреслив владика Богдан. Відтак ієрарх, згадавши св. Івана Дамаскина, зазначив, що ми, як спільнота віруючих, повинні поставити собі подібне питання, яке святий Іван свого часу поставив перед своїми братами і сестрами у вірі: «Коли ти приходиш і цілуєш Хрест Христовий, коли ти приходиш і перебуваєш у тіні хреста, чому ти йдеш це робити? Тільки тому, що решта громади приходить і виконує цей ритуал? Чи тобі йдеться про буття із самим Спасителем? Чи ти стоїш в тіні хреста, бо ти віриш, що цей хрест є знаком спасіння?»

На завершення своєї проповіді владика Богдан сказав: «На початку цього Церковного року Хрест Христовий каже нам: не бійтеся! Прийдіть і отримайте силу і енергію цього Хреста! Прийдіть і отримайте заохочення проходити через ваше життя незважаючи на будь-які хрести і страждання, випробування та біди, які відбуваються у нашому житті, ми знаємо, що Хрест Христовий вже дав нам спасіння, що Хрест Христовий дав нам воскресіння, що Хрест Христовий відкрив нам небесні ворота».

Після Літургії прочани мали нагоду розділити трапезу та поспілкуватися з владикою Богданом, духовенством та іншими паломниками в парафіяльному соціальному залі.

Після обіду, на завершення паломництва, прочани взяли участь в Акафісті на честь Животворного Хреста Господнього, який був відслужений у святині під головуванням владики Богдана у співслужінні з присутнім духовенством.

Під час паломництва владика Богдан рівно ж подякував усім паломникам, які прибули на цю духовну прощу. Зокрема, архиєрей подякував о. Любомиру Жибаку та всім його парафіянам за організацію паломництва та за те, що прийняли всіх паломників з відкритим серцем та душею, побажавши всім щасливої подорожі додому. У свою чергу, о. Любомир висловив подяку владиці Богданові за провід паломництва в цьому році, а також подякував усім прочанам за участь в цій духовній події.

В часі прощі, паломники також мали нагоду приступити до Святої Тайни сповіді, а також відвідати і помолитися в парафіяльному храмі, який знаходиться поруч зі святинею.

Ділячись своїми думками щодо паломництва, о. Любомир Жибак зазначив: «Нам було дуже приємно, як завжди, вітати в нашій громаді нашого пастиря, владику Богдана (Данила), а також духовенство, богопосвячених осіб та мирян. Будь-яке паломництво є чудовою нагодою для людей зібратися разом, щоб прославити Господа, поклонитися Йому, подякувати Йому за ті всі безмежні благодаті, якими Він нас щодня обдаровує, і звичайно попросити Його продовжувати нас благословляти». «Цього року в Українській Греко-Католицькій Церкві ми святкуємо Рік дияконії. Тому я сподіваюся, що сьогодні паломники мали змогу надихнутися та зміцнити свою постанову вірно служити Господеві через служіння своїм ближнім», – зазначив парох.

Довідка:

Церква Пресвятої Трійці у м. Янгстаун, штат Огайо (США), була заснована в 1911 році. У 1986 році з нагоди 75-ліття парафії та 1000-ліття Хрещення Русі-України при парафії було воздвижено святиню Святого Хреста жертовними стараннями парафіян та їх довголітнього пароха – митр. прот. Лева Адам’яка, який помер у березні 2010 року. Від січня 2013 року парафією та святинею опікується о. Любомир Жибак.