У Єрусалимі знайдено зубило, яким обтесували камені Стіни Плачу
  • Чтв, 24/04/2014 - 11:14

Під час розкопок, які проводить Управління старожитностей у південній частині Стіни Плачу, було знайдено зубило епохи Другого Храму. Археологи вважають, що інструмент використовувався будівельниками, які зводили стіни, а, можливо, і власне Храм - головну святиню юдаїзму, зруйновану римлянами під час штурму Єрусалиму в 70 році.

Керівник розкопок Елі Шукрун повідомив, що знахідку було виявлено ще в минулому році, однак, усвідомлюючи її значення, археологи вирішили спочатку дізнатися про неї більше і лише потім повідомити журналістам. "Вперше за останні два тисячоліття у наші руки потрапив інструмент, що був у руках будівельників Стіни Плачу", - цитує його слова агентство "Тацпіт".

З його слів, 15-сантиметрове зубило було виявлене в купі будівельного пилу на глибині шести метрів. Припускається, що воно випало з рук муляра, який обтесував кладку верхніх ярусів стіни, що оточувала Храмову гору. Знайти втрачений інструмент вдалося лише дві тисячі років по тому.

"Щодня маси людей цілують священні камені, молячись біля Стіни Плачу. При цьому мало хто з них задається питанням, хто витесав ці камені, які інструменти вони використовували. Сьогодні ми вперше можемо доторкнутися до цих інструментів", - сказав археолог.

Відзначимо, що Управління старожитностей поки не коментує знахідку.

На думку Шукруна, інші предмети, знайдені в районі розкопок, можуть змусити переглянути звичне датування зведення Стіни Плачу. Досі вважалося, що вона була побудована в період правління царя Ірода Великого, наприкінці першого століття до Р.Х. Однак, можливо, її побудували вже після його смерті в четвертому році до Р.Х.

За матеріалами newsru.co.il