У Європарламенті обговорюють переслідування християн
  • Птн, 03/07/2015 - 22:49

«Переслідування християн у світі»: на цю тему в Європейському парламенті в Брюсселі проходить конференція, організована Відділом з міжкультурних зв'язків і релігійного діалогу, спрямована на привернення уваги громадськості до цієї злободенної проблеми.

Монсеньйор Бенджамін Шлейман, архиєпископ Багдада для католиків латинського обряду, знаходиться в ці дні в Брюсселі. Коментуючи починання Європарламенту, він підкреслив труднощі, що виникають через різницю в менталітеті, а саме через розуміння відмінності в арабсько-мусульманській культурі: яке місце я відводжу іншому? звідки походить інший?  «Поки людина не приходить до навернення, інша залишається для неї небезпекою і загрозою», - пояснює монс. Шлейман. Крім того, він зазначає, що насильство є «найдавнішим культурним феноменом». Насильство служило іноді економічним знаряддям виживання, а потім «перетворилося практично в елемент культури». Насильство завжди веде до переслідувань, констатує багдадський єрарх.

Автори переслідування, на перший погляд, - це «фанатики з самопроголошеної Ісламської держави, але слід задатися питанням, хто за ними стоїть, хто ними маніпулює, хто їм допомагає і фінансує їх», - сказав далі монс. Шлейман, додавши: «Політики з цього парламенту повинні знати про це і шукати їх». «Необхідно зупинити агресора, заявив Святіший Отець. Але хто цей агресор і хто йому допомагає?»

Що ж ми, європейці, можемо зробити для захисту християн? «Я думаю, - відповідає на це питання іракський архиєпископ, - що ми, християни, повинні прокинутися і захищати істину. Захищаючи християнство, ми захищаємо істину: істину про людей, істину про їх закони, про їхні права. Ми повинні боротися з християнофобією».