У Європі рівень релігійної свободи щоразу зменшується
  • Срд, 03/06/2020 - 15:58

У Європі з кожним роком стає щораз менше релігійної свободи. Криміналізація висловлювання за допомогою так званих законів про мову ненависті закриває важливі публічні дебати, що становить серйозну загрозу демократії. На це вказує Пол Коулман, виконавчий директор організації ADF International, який працює над захистом основних свобод, серед них право на спротив сумління та свободу віросповідання.

Він пригадав березневе рішення Європейського суду з прав людини, який визнав неприйнятним прохання двох шведських акушерів, які, відмовившись робити аборт, втратили можливості працевлаштування в цій країні і водночас отримання допомоги по безробіттю та справу фінської депутатки Пяйви Рясянен, щодо якої почали слідство за допис у Twitter на тему неможливості фінансування з грошей вірних заходів ЛГБТ(йдеться про Лютеранську церкву, яка підтримала «LGBT Pride 2019») та її висловлювань про християнське бачення сексуальності.

Пол Коулман зазначає, що обидві ці справи дуже тривожні, оскільки вони чітко показують, що в Європі щораз частіше стикаємося з необхідністю вибору між совістю і цінностями, в які ми віримо, і кар’єрою. Водночас він зазначає, що такого типу справи використовують для створення культури залякування та цензури і вони стають щораз більше поширеними у всій Європі. Його слова підтверджують повідомлення Папської організації «Допомога Церкві в потребі», яка вже впродовж багатьох років стежить за ситуацією релігійної свободи у світі. Уже в 2012 р. вона насторожила, що в Європі тихо, але дуже послідовно, відбувається її витіснення. Велика Британія, Німеччина, Нідерланди та Франція – країни, де стан релігійної свободи викликає серйозні занепокоєння. Останній звіт Обсерваторії нетерпимості та дискримінації щодо християн у Європі фіксує аж 325 випадків ненависті 2018 р. Кількість нападів на церкви та інші місця культу, а також різні форми тиску (серед них з боку ЛГБТ-середовищ), яких зазнають послідовники Христа.

Еллен Фантіні, яка є виконавчим директором Обсерваторії (неурядової організації, що діє у Відні з 2005 р.), попереджає, що щораз більше християнських підприємств впадають у фінансову руїну, вуличних проповідників арештовують, християни змушені вибирати між сповідуваними цінностями та професією, заяви про надання притулку від християнських біженців довільно відхиляють, а право батьків на виховання дітей затоптується надмірним втручанням уряду. Еллен Фантіні вказує, що «основні права втрачають значення, якщо їх не можуть вільно реалізовувати всі європейці».