У Івано-Франківську, Тисмениці та Галичі створено групи взаємодопомоги для дружин бійців АТО
  • Чтв, 04/01/2018 - 17:07

Створення «Всеукраїнської мережі навчально-духовних центрів для дружин та матерів, вдів учасників АТО» – ось кінцева мета, яку ставить перед собою Координаційна рада з питань душпастирства у кризових ситуаціях Патріаршої Курії Української Греко-Католицької Церкви, на чолі з Преосвященним Владикою Богданом (Манишиним), єпископом-помічником Стрийської єпархії, який є керівником Ради.

Станом на сьогодні за 2016 – 2017 у всіх єпархіях та екзархатах проведено навчальні семінари першого рівня, де розглянуто теми психологічної травми, посттравматичного стресового розладу та зросту, депресія, пережиття втрати, суїцидальна поведінка та її запобігання. За 2017 рік розпочато проведення навчальних семінарів другого рівня, де дружин вчать пам’ятати і піклуватися про себе, уникаючи емоційного та фізичного вигоряння, ще однією темою є ресурси та базові потреби.

Вже започатковано функціонування груп взаємодопомоги у Запоріжжі, Полтаві, Одесі, Новому Роздолі, Бродах та Івано-Франківській області аж у трьох місцях – Івано-Франківськ, Галич, Тисмениця де дружини та матері учасників АТО мають можливість збиратися двічі на місяць. Координатором в Івано-Франківській архієпархії Координаційної ради з питань душпастирства у кризових ситуаціях, як і груп взаємодопомоги є о. Ярослав Рохман. Саме завдяки його запрошенню, 29 грудня, впереддень Нового року, відбулася зустріч дружин у Навчальному корпусі Івано-Франківської архієпархії УГКЦ, де було складено теми для зустрічей на 2018 рік.

Паралельно функціонування групи взаємодопомоги для дружин та матерів Координаційною Радою ведеться щоквартальне навчання для лідерів таких груп.