У каплиці УГКЦ в Харкові відбулося введення на престол владики Василя (Тучапця)
  • Пон, 02/06/2014 - 11:52

1 червня 2014 року Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав увів владику Василя (Тучапця) на престол Екзарха Харківського. Подія відбулася в каплиці Святого Миколая Чудотворця.

У проповіді Предстоятель УГКЦ зауважив, що інтронізація Екзарха Харківського відбулася в неділю, яка передує П’ятдесятниці. «У цю неділю ми згадуємо отців першого Вселенського собору, що відбувся в Нікеї, - отців Собору першої вільної Церкви, які залишили нам "Символ віри"…» – сказав Блаженніший Святослав.

Він також зауважив, що цього дня наша Церква переживає важливу історичну подію. «Ми споглядали сьогодні Чин інтронізації, впровадження в уряд нового правлячого архиєрея. Ми урочисто проголосили створення нової структури нашої Церкви – нового екзархату», – наголосив Глава Церкви.

Верховний Архиєпископ відзначив, що Чину інтронізації передували роки праці і терпіння простих віруючих, які протягом усіх років жорстокого атеїстичного режиму не втратили своєї віри, не втратили свідомості, що вони є синами й доньками Бога. І ту віру передали своїм нащадкам.

«Цьому дневі передувало багато років праці та молитви наших священиків, які першими прибули на ці терени: Слобожанщини, Сумщини, Полтавщини, щоб кормити наших вірних словом надії і надавати їм обслугу, живлячи їх таїнствами Христової Церкви. Треба сьогодні особливо подякувати Господу Богу за те геройське життя і служіння тих священиків, монахів і монахинь, які часом жили за межею бідності, але наповнювали Словом Божим своїх людей. Цьому дневі передувало 12 років архиєрейського пастирського служіння нашого єпископа на цих теренах, владики Степана», – розповів Глава Церкви.

Блаженніший Святослав подякував усім тим, хто долучився до будівництва Харківського екзархату. Він відзначив, що інтронізація Харківського екзарха «стає новим початком». «Ми бачимо, як ще багато треба завершити, як ще багато добрих справ нас чекає. Але сьогоднішня інтронізація відбувається в час очікування приходу Духа Святого. Тому для нас це є завдатком нової надії», – сказав Предстоятель.

Архиєрей побажав, щоб Богородиця взяла під свою материнську опіку новостворений екзархат. А екзархові Василеві пообіцяв, що він не буде тут покинутий на самого себе. «Ваша Церква, ваші єпископи є завжди з вами, щоб допомогти вам здійснювати ваше служіння на цих теренах», – запевнив Глава Церкви владику Василя.

Для участі в інтронізації до Харкова прибули: владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, владика Степан (Меньок), Екзарх Донецький, та владика Дмитро (Григорак), Єпарх Бучацький. У Літургії з нагоди інтронізації взяв участь владика Станіслав Широкорадюк, ординарій Харківсько-Запорізької дієцезії РКЦ.

На святі також були владика Митрофан (Бутинський), Єпископ Харківський і Богодухівський УПЦ КП, та владика Ігор (Ісіченко), Архиєпископ Харківсько-Полтавський УАПЦ.

Департамент інформації УГКЦ