У Казахстані відзначають 25-річний ювілей дипломатичних відносин з Ватиканом
  • Втр, 24/10/2017 - 09:32

У столиці Казахстану відзначають 25-річний ювілей встановлення дипломатичних відносин з Ватиканом, які колись почалися з призначення Папою Апостольського нунція в країну, повідомляє Fides.

«За минулу чверть століття Казахстан і Ватикан створили виключно сприятливі умови для послідовного поліпшення двостороннього діалогу на політичному, гуманітарному і науковому рівнях, - сказав міністр закордонних справ Казахстану в своїй промові з нагоди 25-річного ювілею. - Ефективна взаємодія двох держав сприяє зміцненню миру і стабільності, а також міжрелігійного діалогу - оскільки цьому питанню завжди приділялася особлива увага в порядку денному двостороннього співробітництва».

17 жовтня 1992 Папа Римський Іван Павло II своїм посланням «Partes Nostras» заснував службу Апостольського нунція в Казахстані, і з цієї дати пішов відлік історії взаємного пізнання і співпраці. Успіхи цієї співпраці були підтверджені під час візитів президента Нурсултана Назарбаєва до Ватикану (в 1998, 2003 і 2009 роках), а також під час пастирського візиту Папи Івана Павла II в Казахстан у вересні 2001 року. Тоді в своїй промові в Євразійському університеті в Астані Папа охарактеризував Казахстан як «землю високої культури спілкування, взаємозбагачення та поновлення; землю, в якій душа сама прагне до нових відкриттів, і сприймає новизну і незвичайне не як загрозу, а як нову можливість духовного збагачення».

За даними міністерства закордонних справ Казахстану, в цій найбільшій країні центральної Азії на сьогодні налічується понад 130 тисяч католиків. «Але ці дані потребують підтвердження і уточнення - зазначає в своєму інтерв'ю службі Fides отець Гвідо Треззані, який прослужив місіонером в єпископаті Алма-Ати останні 22 роки. - Ми все ще страждаємо від наслідків еміграції: наші католицькі громади довгий час складалися з декількох етнічних груп, колись депортованих сюди радянським режимом. А після здобуття незалежності в 1990 році багато хто з них виїхали звідси, повернулися в рідні країни. Цей процес відтоку католиків триває і сьогодні через чисто економічні умови: в сільських місцевостях країни зростає безробіття, і тому всі, хто має таку можливість, їдуть за кордон в пошуках роботи. Завдання нашого служіння на майбутнє в зв'язку з цим полягають в тому, щоб послідовно і твердо продовжувати нашу працю щодо несення людям Слова Євангелія і створювати всі умови для осягнення віровчення і духовного зростання».

В офіційному повідомленні міністерства закордонних справ Казахстану з особливою теплотою відзначається присутність Ватикану на Міжнародній виставці енергетичної промисловості в Астані у вересні цього року. Отець Треззані, який був віце-комісаром Святого Престолу на виставці, де у Ватикану була своя власна експозиція, також тепло згадує про цю подію. «Це був дуже позитивний досвід. Для багатьох відвідувачів виставки присутність Ватикану на чисто енергетичній виставці було повною несподіванкою, і вони не могли стримати здивування і навіть посмішки при вигляді нашої експозиції, яка представляла теорію Великого вибуху, - визнає батько Треззані. - Але потім посмішки змінювалися серйозним інтересом, коли вони дізнавалися, що творцем і розробником цієї великої теорії був католицький священик Джордж Едуард Леметр. Багато з них потім були змушені визнати, що приступали до ознайомлення з нашою експозицією, зберігаючи в душі певну упередженість по відношенню до Католицької Церкви, але залишали стенд Ватикану з абсолютно новими думками про взаємини науки і віри».