У Казахстані Владика Йосиф Мілян взяв участь у відзначенні 100-літнього ювілею блаженного священномученика Олексія Зарицького
  • Пон, 05/11/2012 - 00:00

3-4 листопада в м. Караганда (Казахстан) відбулося урочисте відзначення ювілею о. Олексія Зарицького, який, як відомо, перебував тут на засланні в концтаборах комуністичного режиму. Про це повідомляє інфовідділ ПМВ.

 

Першого дня відзначення, 3 листопада, у катедральному соборі Пресвятої Діви Марії Фатімської Карагандинської єпархії РКЦ відбувся міжнародний симпозіум на тему «Не відрікайтеся від віри батьків». До присутніх із вступним словом звернулися: о. Василь Говера, делегат Конгрегації для Східних Церков для греко-католиків у Казахстані та Середній Азії, та Владика Януш Калета, єпископ Карагандинської єпархії РКЦ. У заході взяли участь: Владика Йосиф Мілян, Єпископ-помічник і протосинкел Київської архиєпархії УГКЦ; римо-католицькі ієрархи - Владика Томаш Пета, Архиєпископ і Митрополит Астани, Владика Атаназіус Шнайдер, Єпископ-помічник архиєпархії Астани, та Єпископ Хосе Луїс Мумбєлла з Алмати; священики, монашество, семінаристи і миряни двох обрядів.

 

Під час симпозіуму прозвучали  доповіді: о. д-ра Андрія Михайлейка, директора Інституту історії Церкви (УКУ); о. Полікарпа Марцелюка,ЧСВВ, із Постуляційного Центру УГКЦ; п. Людмили Бургарт, кандидата історичних наук, Усть-Каменогорська (Казахстан); Владики Атаназіуса Шнайдера, Владики Йосифа Міляна, митр. прот. Василя Говери, п. Аїди Махмудової, кандидата філологічних наук м. Караганда. Також під час симпозіуму відбувся показ документального фільму п. Петра Дідули про блаженного священномученика Олексія Зарицького.

 

Перший день відзначення завершився Божественною Літургією в новому римо-католицькому катедральному соборі Пресвятої Діви Марії Фатімської, яку очолив Архиєпископ Томаш у співслужінні з усіма присутніми єпископами та священиками двох обрядів. У проповіді під час Літургії Владика Йосиф Мілян закликав «у світлі пам’яті блаженного Олексія Зарицького віднайти правдиве покликання християнського життя – вмерти з Христом для Христа».

 

Наступного дня у греко-католицькому храмі Покрови Пресвятої Богородиці, що в  Караганді, відбулася Архиєрейська святкова Літургія, яку очолив Владика Йосиф у співслужінні з Мігелем Маурі Буендієм, Апостольським нунцієм у Казахстані, Архиєпископом Томашем Петою, Єпископом Янушом Калетою, Єпископом Хосе-Луїсом та священиками двох обрядів. Згодом відбулася поїздка в с. Долінка, де перебував о. Олексій. На місці «Мамочкино кладбища», біля пам’ятника блаженному, було відслужено Панахиду, по завершення якої всі присутні відвідали музей Карлагу, розташований в будинку колишнього управління концтабору.

 

На завершення відбувся концерт органної музики в катедральному соборі Караганди, на якому прозвучали твори відомих композиторів Й. С. Баха, Д. Фрескобальді та ін.

 

Департамент інформації УГКЦ