У Києві католикам не дали звершити недільну Месу
  • Нед, 03/05/2015 - 23:45

Провінція святого Михаїла Архангела Ордену Менших Братів в Україні подає до відома:

Протягом останніх тижнів брати київської спільноти перебували під постійним тиском групи жителів будинку по вул. Тимошенко, 29, де живуть вони самі й де раз на тиждень звершується Свята Меса. Минулого тижня, після відвідин квартири дільничним міліціонером внаслідок скарг цих мешканців, представники згаданої групи вручили лист-вимогу щодо парафіяльної спільноти (лист додається). Вони ж заявили, що дають термін до 3 травня 2015 року, аби брати допасувалися до постанов, вказаних у листі. Аргументи щодо незаконності цих вимог результату не дали.

Оболонь конфліктОболонь конфлікт

2 травня 2015 р. настоятель парафії о. Августин відвідав районний відділ міліції Оболонського району, щоб попередити про можливі провокації наступного дня.

3 травня 2015 р. починаючи з 9.00 група правопорушників заблокувала вхід до під’їзду, де проживає спільнота францисканців, не дозволяючи жодній людині увійти. Настоятель парафії о 9.30 зателефонував до міліції, зголошуючи порушення громадського порядку. Після 30 хв. Очікування міліція не прибула на місце, і тому отець-настоятель передзвонив вдруге, наполягаючи на прибутті правоохоронців. Лише після цього з’явився наряд міліції, який, однак, не зробив нічого, аби забезпечити виконання законних прав братів, мешканців цього будинку. Група людей, які блокували вхід, провокували до фізичного протистояння, вживаючи силу й моральний тиск також щодо неповнолітніх дітей, які прийшли на звершення релігійного обряду. На всі зауваження юристів, які були при цьому присутні

та записували подію на відео, група блокувальників не реагувала, більш того — провокувала до правопорушень. Лише завдяки спокійним діям настоятеля і стриманості парафіян до такого протистояння не дійшло.

Настоятель парафії з представниками парафії пройшли до відділу міліції по вул. Маліновського, 2а, де склали відповідні заяви. З превеликим здивуванням стверджуємо, що черговий не хотів приймати заяв, і лише після наполягань були виконані законні вимоги парафіян.

Провінція св. Михаїла Архангела Ордену Менших Братів в Україні, за співпраці з парафією св. Франциска Ассизького, що на Оболоні, вживає всіх необхідних кроків, передбачених законом, для захисту своїх прав.

о. Патрик Оліх OFM
прес-секретар Провінції

Особистий припис о.Патрика у Фейсбуку: в будинку по вул. Тимошенка, 29 не зареєстроване жодне ОСББ (об’єднання співвласників багатоквартирного будинку), тому будь-які постанови цієї групи осіб належить вважати змовою і створенням злочинної організації для здійснення правопорушень. Сподіваємося, що відповідь правоохоронних органів буде адекватна. У нашій квартирі ми маємо право звершувати будь-які релігійні обряди, не заборонені законом. Тим більше що в ній зареєстрована державою парафія — релігійна організація. Тому жодних правопорушень з боку братів-францисканців не було. Просимо всіх віруючих підтримати оболонську парафію св. Франциска Ассизького.