У Києві на форумі обговорювали сучасний стан, виклики та перспективи розвитку соціального служіння УГКЦ
  • Чтв, 16/06/2016 - 08:06

Форум «Соціальне служіння УГКЦ: сучасний стан, виклики та перспективи розвитку» відбувався 14 червня у Міжнародному виставковому центрі поблизу Патріаршого собору УГКЦ. У ньому взяли участь близько 90 делегатів з різних структур та організацій Української Греко-Католицької Церкви, які здійснюють соціальне служіння. Зокрема, чисельно прибули представники духовенства, чернечих згромаджень, регіональних Карітасів зі всієї України. Головна ціль Форуму – спільне обговорення і подання пропозицій працівниками і менеджерами різних соціальних ініціатив УГКЦ до формування Стратегії розвитку соціального служіння. Форуму передувала Божественна літургія у Патріаршому соборі Воскресіння Господнього, де присутніх благословив на плідну роботу владика Богдан Дзюрах.

У праці форуму взяв участь Блаженніший Святослав, Глава Української Греко-Католицької Церкви. Після пленарного засідання йшла активна праця у групах, де обговорювали такі теми як плекання духу жертовності, координацію, структуризацію, стандартизацію та професіоналізацію соціального служіння УГКЦ, роль УГКЦ у забезпеченні соціальної справедливості. Також кожний учасник форуму заповнив персональну анкету, де виклав своє бачення викликів, проблем і потреб у соціальному служіння та запропонував свої думки щодо активізації та розвитку соціального служіння на особистому, парафіяльному, єпархіальному та загально церковному рівнях.

Блаженніший Святослав розпочав свій виступ із запитання «Чим відрізняється соціальне служіння Церкви від праці соціальних працівників, дияконія кожного віруючого від філантропії?». Блаженніший пригадав притчу про багача і Лазаря і зазначив, що Лазар уособлює руку Божої допомоги, яку багач відкидає. «Простягнута рука потребуючого – це простягнута Божа рука допомоги для нас. Господь простягає свою руку через руку потребуючого, який у такий спосіб насправді більше нам дає, аніж просить. Ми потребуємо тих, кого вважаємо відкинутими суспільством, тих убогих, кого Бог посилає нас для нашого спасіння. Ми не можемо тут, на землі, будучи справжніми християнами, відкидати цю простягнуту руку. Бо тоді ми відкидаємо Божу допомогу, любов і спасіння», – пояснив Блаженніший Святослав. Глава УГКЦ зазначив, що соціальне служіння – це невід’ємна частина, осердя християнської духовності. Тому важливо проаналізувати сучасний стан соціального служіння в Україні та на всіх континентах і випрацювати спільний план руху вперед бодай на кілька років. Дияконія буде основною темою обговорення на Синоді єпископів УГКЦ, що відбудеться у вересні у Львові. Також Глава УГКЦ нагородив патріаршими грамотами тих, які особливо відзначились у ділянці соціального служіння.

Серед пріоритетних напрямків розвитку УГКЦ в контексті Стратегії «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом» визначено Дияконію (соціальне служіння). «Діла милосердя, «дияконія», або «служіння любові» чи «харитативна діяльність» є важливим елементом, який виражає внутрішню природу Церкви та виявляє, наскільки живою є та чи інша єпархія та парафія. Якщо ціле наше церковне тіло не включиться в цей харитативний рух допомоги ближньому, то всі ми – єпископи, священики, вірні, не до кінця виконуємо свою християнську місію і колись на суді перед нашим Господом здамо звіт про те, чого не ми зробили для убогих і потребуючих», - зазначив керівник відділу соціальних питань УГКЦ о. Андрій Нагірняк. З-поміж іншого, він озвучив статистику, яка стосується соціального служіння на парафіях: лише 3 % парафій мають благодійні кухні, служіння узалежненим і в’язням, 5 % парафій мають харитативні спільноти, 15 % парафій опікуються сиротами, 30 % - опікуються хворими, збирають одяг і продукти.

Перед присутніми виступив Микола Кулеба, уповноважений Президента України з прав дитини, який очолює робочу групу з реформування інтернатних закладів України. Він навів сумну статистику: 100 000 дітей перебуває в інтернатах, кожні три дні одна дитина там помирає, а загалом кількість дітей в Україні зменшилась майже вдвічі і сьогодні налічує 7, 5 млн. Доповідач відзначив гостру потребу того, щоб в Україні запрацював ринок соціальних послуг.

Президент «Карітасу України» Андрій Васькович зазначив, що у соціальній роботі держава має керуватись принципами соціального вчення Церкви, а це – солідарність, субсидіарність, загальне благо і персоналізм.

Наприкінці конференції підбили підсумки робочих груп, відзначивши потребу наступного формування механізмів комунікації, співпраці та координації діяльності широкого спектру місцевих соціальних ініціатив і проектів, які реалізуються під опікою УГКЦ для їх консолідації та підвищення ефективності праці.