У Києві презентували фотодокументальну виставку присвячену Митрополиту Андрею Шептицькому
  • Втр, 27/10/2015 - 20:12

В столиці України, 27 жовтня 2015 р., у Будинку Вчителя, презентували вражаючу фотодокументальну виставку присвячену Митрополиту Андрею Шептицькому. Цим заходом урочисто розпочали святкування на державно-церковному рівні, тижня Митрополита Андрея Шептицького у Києві.

У відкритті виставки взяли участь: Владика Йосиф (Мілян) Єпископ-помічник Київський, Володимир В’ятрович, Голова Українського інституту національної пам’яті, Ігор Кулик, директор Галузевого державного архіву СБ України та Ярослав Файзулін, який урочисто провадив дійство, який є також співавтором даної виставки, а також запрошенні гості, які прибули щоб взяти участь в цій події.

«Така постать повинна бути знаною і відомою на території всієї України!» – цими словами, маючи на увазі Великого Митрополита Андрея Шептицького, розпочав захід відомий історик та публіцист Володимир В’ятрович. Він також зазначив, що цією подією розпочато низку заходів, якими в Києві та по всій території України, цього тижня вшановуємо Великого Сина Українського народу. «Попри Його велич, попри те, що це одна з ключових постатей історії України минулого – ХХ століття, для багатьох українців, Він залишається досі незнаний. В цьому є певний докір до нас – істориків, що не зробили достатньо, для того, аби ця постать була відома» – зазначив науковець. «Сторінки з життя Митрополита Андрея Шептицького, це приклад того, як можна прожити його достойно і гідно, навіть у вкрай несприятливих умовах…» наголосив історик. Далі було ще раз зазначено, що в Україні про митрополита Андрея Шептицького, знають ще досі дуже мало осіб, тому за словами доповідача, ця виставка є лише першим кроком для того, щоб в Україні багатьом людям було відомо про Великого Митрополита. «Певні кроки для цього, ми будемо робити вже цього тижня, в рамках тижня Митрополита Андрея Шептицького у Києві» – зазначив Володимир В’ятрович.

Зі словом до присутніх звернувся Єпископ-помічник Київський, Владика Йосиф (Мілян). На початку промови, Архиєрей пригадав відому цитату Митрополита Андрея: «Не потоком шумних і галасливих фраз, а тихою й невтомною працею любіть Україну». Опісля Єпископ подякував усім, хто причинився до того, щоб інші могли пізнати та наслідувати Великого Митрополита – Українця, який всесторонньо любив і працював для України: «Утверджуючи Євангельські засади серед свого рідного народу, Він (Андрей Шептицький) не тільки проповіддю, не тільки посланнями, але дієвою своєю благословенною рукою любив Україну. Він адекватно реагував на голодомор в Україні, Він справді дієво пробував зберегти Божу Заповідь «Не убий»… Він єдиний Архипастир, єдиний Митрополит у Європі, який відважився написати провідникові німецьких нацистів, про те, що неможна вбивати людське життя… Більше того, сьогодні є живі свідки – діти Львівського Рабина, які мешкають в Нью-Йорку, які і є свідками Його дієвої віри, яка чітко проявлялась у збереженні людського, єврейського життя» – зазначив Владика.

Ведучи далі Архиєрей зауважив: «Митрополит Андрей, розвиваючи спасення людського роду, проголошуючи Христову Благовість, справді будував рідну українську хату…» Пізніше Владика нагадав слова президента України, сказані у Львові на відкритті пам’ятника Андрею Шептицькому «Україна була там, де була Українська Греко-Католицька Церква», до цієї ідеї митрополит Андрей доклався якнайбільше!»- висловився Владика, а продовжуючи, ще раз повторив: ««Не потоком шумних і галасливих фраз, а тихою й невтомною працею любіть Україну!». Так актуальні сьогодні для нас ці слова…, так хочеться щоб вони запали нам глибоко в душу, щоб через це, ми хоча б малий відсоток зробили з того, що зробив для України і для Царства Божого, наш Великий Митрополит Андрей» – завершуючи наголосив Єпископ.

На завершення заходу було детальніше представлено експонати виставки, під час чого, автор презентував окремо кожен стенд та розповідав про ще маловідомі епізоди з життя Митрополита Андрея Шептицького.

Зазначимо виставка триватиме до 3 листопада, після чого буде експонована та доступна до огляду в різних містах України. Виставка складається з 16-ти стендів, кожен з яких носить свою назву та розповідає про вражаючі маловідомі факти з життя Праведного Митрополита.

Стенди почергово розповідають про різні етапи з життя митрополита, подаємо Вашій увазі їх назви: Родина і дитинство, Провидіння Боже, Царський в’язень, Шептицький і Київ, У вирі української революції, Душпастирська діяльність, Об’єднання Церков, Наставник молоді, Великий меценат, Допомога голодуючим, Між двох тоталітаризмів, Як будувати рідну хату, Порятунок Євреїв.

Довідка: Як повідомляє офіційний веб-сайт Українського інституту національної пам’яті, організаторами виставки являються: Український інститут національної пам’яті, Центральний державний історичний архів України у Львові, Галузевий державний архів Служби безпеки України, Центральний державний архів вищих органів влади та управління України. Над її створенням працювали: Ярослав Файзулін, Оксана Гайова (автори виставки), Олена Гуменюк, Вікторія Яременко. Дизайн: Оксана Женжера, Літературна редакція: Богдан Завітій. У ній використано матеріали: Центрального державного історичного архіву України у м. Львові, Галузевого державного архіву Служби безпеки України, Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України, Центру досліджень визвольного руху, Музею Української революції 1917-1921 рр., Музею сакрального мистецтва імені о. Антона Петрушевича Львівської митрополії УГКЦ, Особистого архіву проф. Сергійчука В.І.