У Києві презентували нову книжку, присвячену Блаженнішому Любомиру Гузару
  • Чтв, 25/04/2019 - 11:38

23 квітня 2019 року в інформаційному агентстві УНІАН у Києві презентували нову книжку із серії «Видатні українці», присвячену Любомиру Гузару.

Участь у презентації видання на прес-конференції взяли: о. Андрій Боднарук, голова прес-бюро Київської архиєпархії Української Греко-Католицької Церкви і духівник спільноти «Покоління Любомира», Ольга Іванова, директорка видавництва мотиваційної літератури ІРІО, і Ольга Опанасенко, письменниця, авторка книжки «Любомир Гузар».

Отець Андрій Боднарук, ділячись своїми враженнями від книжки, зазначив, що історія життя Блаженнішого Любомира Гузара має навчити кожного, як бути людиною, такою як Блаженніший Любомир: «Це, власне, інструкція дороги до того, як бути людиною. Хто читатиме цю книжку, ознайомлюватиметься із реальний героєм – видатним українцем Любомиром. Впевнений, що ця серія книг сприятиме, що і її читачі будуть уподібнюватися до цих видатних людей», - сказав о. Андрій Боднарук.

Як зазначила Ольга Іванова, це перша книга у серії, що розрахована як на дорослу, так і на дитячу аудиторію, і має допомогти дорослим донести дітям знання про видатних українців: «У нас була успішна серія про видатних людей світу, і ми вирішили, що варто зробити серію про видатних українців. Почали складати списки, розмовляти з батьками і проводити фокус-групи про те, про кого батькам хотілося б прочитати своїм дітям. Так народилася серія «Видатні українці», до якої увійшли книжки про тих українців, які прославили Україну на весь світ. Це можуть бути наші сучасники, можуть бути люди, які жили не в нашому столітті, наприклад Роксолана. Так торік ми почали цю серію», - повідомила директорка видавництва. За її словами, постать Блаженнішого Любомира Гузара була обрана тому, що він відродив Українську Греко-Католицьку Церкву, а також через те, що на прикладі його долі можна зрозуміти, як завдяки людяним якостям можна досягнути успіху. «Не обов’язково бути для цього нахабним, цілеспрямованим, а можна просто залишатися людиною і культивувати в собі ці якості», - підкреслила Іванова. Вона зазначила, що половина книжки присвячена дитинству Гузара, людям з його оточення в той період. «Якщо цю книжку читатимуть і батьки, і діти, то з цих історій дуже легко вийти на розмову з дитиною про те, що в неї відбувається в житті, які стосунки з близькими – дітьми, вчителями, іншими дорослими. Також відмінністю цієї книги є те, що після кожної глави є питання для обговорення. Бо не кожен із батьків може поставити питання своїй дитині, щоб почати діалог. Тому ми вирішили, що в нашій серії книжок для дітей і дорослих це буде», - сказала видавниця.

Своєю чергою авторка праці повідомила, що вивчила багато матеріалів про Гузара, спілкувалася з людьми, які контактували з Блаженнішим, відвідала деякі місця, в яких він побував. «У спогадах про нього люди згадували, як він їм допомагав і як він просто випромінював світло. Крім того що я багато читала, я дивилася відео з ним. І мені здавалося, що я дуже багато з ним спілкувалася», - сказала Ольга Опанасенко.

Як повідомила пані Іванова, книга з’явиться у торговельній мережі після Великодня, а поки що її можна придбати в інтернет-магазині видання за передзамовленням. Перший наклад - тисяча примірників. Сьогодні 15 екземплярів книжки директорка видавництва передала о. Андрію Боднаруку для благодійного фонду «Карітас-Київ». Ольга Опанасенко нагадала, що у серії «Видатні українці» вже вийшли книжки: «Роксолана», «Ігор Сікорський», «Леонід Каденюк», «Валерій Лобановський», «Кузьма Скрябін», а також готується видання «Марія Приймаченко».

Прес-служба Київської архиєпархії