У Києві презентували проєкт скверу та святині в пам'ять про Блаженнішого Любомира Гузара
  • Суб, 29/02/2020 - 15:59

27 лютого 2020 року в Дарницькому районі міста Києва презентували проєкт скверу з розміщенням меморіалу – каплиці УГКЦ на пам'ять про предстоятеля УГКЦ Любомира Гузара.

Громадське обговорення відбулося у приміщенні Публічної бібліотеки, 160 сімейного читання (проспект Петра Григоренка, 22/20), де сьогодні кожної неділі моляться місцеві греко-католики (більше про парафію читайте нижче).

Як повідомили на сайті Дарницької РДА, група ініціативних дарничан хочуть облаштували сквер на вулиці Анни Ахматової. У повідомленні районної адміністрації зазначається, що всі присутні на зустрічі громадяни мали нагоду висловити свої думки щодо можливого вигляду скверу. Ініціативна група ініціює створення алеї «Моральних авторитетів українців» з розміщенням меморіалу – каплиці на пам’ять про предстоятеля УГКЦ Блаженнішого Любомира Гузара.

«На думку активістів, у зеленій зоні з лавками цікаво буде влаштовувати вуличні заходи, літературні вечори, інші заходи. Тож організували обговорення, насамперед з метою надати розголосу проєкту. Бажають також зібрати цікаві ідеї, можливо, хтось захоче долучитися до його реалізації», - йдеться в повідомленні.

Своє повідомлення про подію залишили також місцеві греко-католики, вірні парафії Святих мучеників Бориса і Гліба: «В Дарницькому районі наша парафія активно підтримала ідею створення скверу на честь видатних українців, які були та залишаються моральними ідеалами сучасної людини. Ми виступили за тим, щоб у цьому сквері розмістити святиню на пам’ять про Великого українця - морального авторитета нації, Блаженнішого Любомира Гузара. Така ідея забезпечить нашій молоді світле майбутнє. Адже цей сквер у поєднанні із святинею гарантуватиме нам, що у світі є безліч великих людей, у яких слід набиратися життєвого прикладу, людей, які вміють любити свою Державу, Церкву, ближнього, себе і довколишнє середовище».

Учасники обговорення зазначають, що негативні думки висловили противники такої ідеї, які вдавались до нераціональних меседжів і намагалися підірвати авторитет Української Греко-Католицької Церкви та її праведників. Натомість пропонували цей сквер назвати іменем людей, які зазнали в Україні сумнівної слави.

Понад 90 відсотків присутніх підтримали ідею скверу та розміщення у ньому каплиці УГКЦ. «Будемо і надалі обстоювати цю ідею, щоб бути відповідальними перед майбутнім наших дітей», - наголошують парафіяни УГКЦ.

Свою думку з цього приводу також висловив місцевий священник та дарничанин протоієрей Андрій Боднарук: «Наша Церква ніколи не мовчала, коли йшлося про кращу долю нашого народу. Не мовчала у Львівських СІЗО, де катували наше духовенство за українську чисту мову та скромну молитву, не мовчала у холодних вагонах, які везли на заслання українських дисидентів, не мовчала із далекого Сибіру, де проливалася кров новомучеників українського народу. Не мовчала й сьогодні у Дарницькому районі! Не мовчала! Не мовчала, коли всією громадою ми підтримали цю велику ідею: створення скверу на честь видатних українців та розміщення святині, яка може стати сторожем нашої совісті та свідомості».

Душпастир також зазначив, що не хотів про це писати, та вразило його цинічне забарвлення людей (молодиків) у вишиванках. За його словами, вони вирізнялися з народу, пропагували лишео ідеї, на перший погляд, нейтралітету, який переростав у зухвале блокування позитивних ініціатив місцевої громади. «Вони вирізнялися своєю згуртованістю, перешіптуваннями та домовленим дрескодом. Таке собі прикриття під вишиванкою. Зрозуміло, що проглядалися у їхніх висловах інтереси недружньої для України Церкви», - пише о. Андрій.

«Добре розуміємо, кому така ідея може не подобатися! Добре розуміємо, хто може обстоювати інші інтереси! І добре розуміємо, хто робить все, щоб не було українського, культурного та Божого. Історія подібні випадки знає! Такі моменти повинні привернути увагу нашого суспільства до такого цинічного і замаскованого спротиву темних антипатріотичних сил, які постійно своєю присутністю і зухвалістю підточують основні підвалини української культури і духовності... Але Україні - Бути! І нашій Церкві - ЖИТИ!» - наголосив він.

У свою чергу місцеві мешканці залишили свої думки, щодо цього обговорення: «Дуже сумно було чути, що Церква (як було сказано - культова споруда), може мати негативний вплив на дітей. Противники побудови каплички у сквері не розуміють, або не хочуть, або заплановано не підтримують цей проєкт. Людина, коли заходить у церкву, навіть на територію, прилеглу до церкви, відчуває спокій, мир, тишу. Всі негативні емоції кудись розвіюються. В таких місцях найбільше відчуваєш присутність Господа Бога, який любить нас усіх, не любить тільки наші погані вчинки. Я переконана, що якби ця ідея скверу з капличкою була реалізована, усі мешканці відчули б на собі позитив цього місця, раділи б і дорослі, й діти», - пише Лариса Назарова.

Інший дарничанин, Олег Полігенько, коментує це в наступному вислові: «На жаль, здебільшого ці «людоньки» навіть не думають про віру, державу або патріотизм (до речі - навіть вдягнувши з десяток вишиванок, патріотом не станеш, як і не станеш віруючою людиною, схопивши ікону або повісивши натільного хреста). Ці «активні громадяни» відпрацьовують свої 30 срібняків і їм байдуже за кого або проти кого іти та голосити. А прикриватися вірою здійснюючи беззаконня це як раз те що треба «розділяй і властвуй». Не дарма східна мудрість каже «собака гавка, караван іде», тому і нам усім треба іти своїм шляхом, не звертаючи уваги на таке. Спаси Господи».

Ще інший користувач соціальної мережі, Василь Пророк, підсумовує це так: «Незважаючи на спротив та ворожі дії п`ятої колони, ми будемо жити у насправді незалежній самостійній Українській Державі, в якій і наша Українська Греко-Католицька Церква і Православна Церква України вільно і рівноправно розвиватимуться аж до братерського об`єднання».

Довідка про парафію

Сьогодні в Дарницькому районі вірні Української Греко-Католицької Церкви не мають власного храму. Тому з 2015 року моляться в частково пристосованому приміщенні бібліотеки №160 де лише кожної неділі о 9:00 збираються на молитву. Проте мрією і метою будь-якої релігійної спільноти, як і парафії Святих Бориса і Гліба – є будівництво храму для звершення душпастирської діяльності та проведення спільних молитов проводячи вірних духовними стежками.

Ця Релігійна громада неодноразово зверталася до КМДА з питаннями – виділення для будівництва культової споруди (храму) необхідної земельної ділянки в межах району Позняки-Осокорки, в Дарницькому районі м. Києва.

Однак на вказані звернення, Департаментом земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (КМДА), систематично надаються відповіді про неможливість виділення жодної земельної ділянки для наших потреб у зв’язку з відсутністю на території Дарницького району м. Києва відповідних та визначених для таких потреб земельних ділянок.

Поряд з цим, релігійна громада «Святих Бориса і Гліба» УГКЦ, продовжує активно здійснювати свої релігійні обряди (літургії, молебні та ін. духовно-культурні заходи) на базі тієї ж Бібліотеки № 160, що на вул. Григоренка, 22/20 в м. Києві. При цьому кількість прихожан цієї парафії постійно збільшується. У парафії проводяться недільні катехитичні навчання дітей та дорослих, що свідчить про реальну і нагальну потребу вирішення питання по отриманню земельної ділянки для будівництва храму.

Парафія дбає про культурні традиції нашого народу. Тому регулярно проводить різні заходи спрямовані на популяризацію історії та збереження традицій нашого народу, а також підбадьорення патріотичного духу громади. Серед таких заходів слід згадати парафіяльну коляду, під час якої протягом січня парафіяни колядують на вулицях та в домах дарничан, День незалежності України та інші державні та церковні свята. Від часу заснування громади парафіяни провели понад сто публічних заходів, серед яких молитва, наука та просвітницька діяльність.