У Києві провели вечір пам’яті з нагоди п’ятої річниці відходу до вічності Блаженнішого Любомира Гузара
  • Срд, 01/06/2022 - 09:40

У вівторок, 31 травня, у п’яту річницю відходу до вічності Блаженнішого Любомира Гузара, в Патріаршому соборі Воскресіння Христового у Києві відбулися поминальні богослужіння та вечір пам’яті.

Програма заходів з вшанування пам’яті Блаженнішого Любомира складала Божественну Літургію, Панахиду та вечір пам’яті. О 18:00 відбулася Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав, о 19:00 – Панахида в крипті Патріаршого собору, де спочиває Блаженніший Любомир, відтак спільнота «Покоління Любомира» провела вечір пам’яті «ЛюбоМир: любов до миру». Долучитися до вшанування пам’яті можна було завдяки прямій трансляції «Живого телебачення».

У проповіді під час Божественної Літургії Блаженніший Святослав підкреслив, що ми всі пам’ятаємо Блаженнішого Любомира, як того, хто хотів бути людиною, щоб показати нам Бога, якому служив: «Ми всі пам’ятаємо про нього, як про того, який хотів бути людиною. Але це не було предметом пошуку самого себе. Ні. Він хотів бути людиною для того, щоб людині нашого часу показати того Бога, якого він проповідував, якому служив, якому посвятив своє життя, як монах студійського уставу, як єпископ, як Глава Церкви».

Блаженніший Любомир, звернув увагу проповідник, відійшов у вічність в опінії святості. «Я пригадую, – каже Блаженніший Святослав, – як кияни годинами стояли у черзі тут, на подвір’ї нашого собору, для того, щоб можна було підійти і торкнутися його домовини. Тоді зародилася така ініціатива: у притворі ми поклали книгу спогадів чи вражень і просили людей записати свої переживання, свої враження від особи Блаженнішого Любомира… У криптах нашого собору, де спочиває Блаженніший Любомир, понині на столику лежить така книга. Ми вже маємо надцять томів таких книжок, де люди залишають свої прохання, пишуть подяки Любомирові за вислухані молитви».

«Він продовжує жити, служити в лоні Української Церкви своєму рідному народові», – наголосив Блаженніший Святослав.

Глава УГКЦ привітав спільноту «Покоління Любомира» з п’ятою річницею з моменту створення і подякував за втілення слова та настанов Блаженнішого Любомира у життя.

Також Блаженніший Святослав розповів про створення ще однієї спільноти, пов’язаної з особою свого попередника, – фонд пам’яті Блаженнішого Любомира: «Для того, щоб належним чином збирати, зберігати, вивчати, розвивати багатство спадщини Блаженнішого Любомира у нашій Церкві, ми створюємо окремий фонд пам’яті Блаженнішого Любомира. І я дякую, що ті люди, які будуть виконувати ті завдання, сьогодні є тут присутні. Щире спасибі вам за те, що відчуваєте життєдайність його думки, його праці, навіть його мрій».

«Любомире, молися за Україну! Молися за той народ, для якого ти жив і служив. Молися за тих людей, задля яких ти хотів бути людиною, щоб вони побачили твого Бога, у якого ти вірив, якого ти проповідував! Молися за українське військо, за українську державу! Молися за майбутнє твоїх дітей!», – завершив проповідь Глава УГКЦ.

Пригадуємо, Блаженніший Любомир відійшов до вічності після важкої недуги 31 травня 2017 року, о 18:30, на 85-му році життя.