У Києві у соборі св. Олександра молилися за єдність християн і мир в Україні
  • Пон, 26/01/2015 - 15:55

У неділю, 25 січня 2015 року, в храмі св. Олександра у Києві відбувся спільний екуменічний молебень, що завершив Тиждень молитов за єдність християн.

У День жалоби, що був оголошений в Україні у зв'язку із трагічною загибеллю мирних жителів Маріуполя, разом із визначними українськими владиками, які пережили нелегкі часи та завжди підтримували Церкву своїм служінням і молитвою – Яном Пурвінським, єпископом-емеритом Київсько-Житомирської дієцезії РКЦ та Блаженнішим Любомиром (Гузаром), архієпископом-емеритом УГКЦ – спільно молились за єдність та мир представники християнських Церков України.

У молебні також взяли участь Монсеньйор Пйотр Тарнавскі, секретар Апостольської нунціатури в Україні, о. Яцек Дудка OP, Генеральний вікарій Ордену Проповідників Росії та України, о. Дієго Саєз Мартін ОМІ, директор Католицького Медіа-Центру.

Очолив Святу Літургію, що передувала екуменічному молебню, та виголосив проповідь під час неї єпископ Ян Пурвінський.

«Ми зібралися разом, щоб молитися за єдність християн і за мир в нашій країні, - зазначив владика, звертаючись до вірних. - Скрутні часи переживає наша країна. Тому сьогодні і в цьому храмі, і в усіх храмах України, навіть за її межами, люди щоденно, постійно підносять молитву – молитву, щоб настав мир (так, Папа Франциск під час щонедільної зустрічі з паломниками, яка відбулася в неділю, 25 січня 2015 р., на площі Святого Петра у Ватикані сказав: «З щирою тривогою слідкую за загостренням збройного протистояння у східній Україні, яке не перестає спричиняти численні жертви серед цивільного населення. Запевняючи у своїх молитвах всіх, хто страждає, вкотре звертаюся із гарячим закликом відновити спроби діалогу та покласти край будь-яким проявам ворожнечі». Крім того, Конференція Римсько-католицьких єпископів в Україні у своїй заяві з приводу терактів проти мирного населення зазначила: «Сьогодні ми плачемо з тими, котрі оплакують загиблих і поранених. Усіх постраждалих, їхні родини та близьких огортаємо молитвою. Разом із нами уся Римсько-Католицька Церква в Україні духовно підтримує вас у ці трагічні моменти», – ред.)».

Також у слові під час екуменічного молебню єпископ Ян Пурвінський, розважаючи над словами Євангеліє - «Дай мені напитись» (Йн 4, 7) – гаслом цьогорічного Тижня молитов за єдність християн, наголосив: «Ми зібралися, щоб разом завершити Тиждень молитов за єдність християн. У ІІІ тисячолітті християнство стало перед багатьма викликами зі сторони суспільства, яке віддалене від християнських цінностей та є спраглим. І один із аргументів об’єднання християн  – щоб єдине християнство сказало своє слово, заспокоїло цю велику спрагу доброю новиною Святого Євангелія. Маємо надію, що це примирення наступить. І це станеться тоді, коли наші серця відкриються на слова Ісуса Христа, сказані в Архієрейській молитві: «Отче Святий! Заради імени твого бережи їх, тих, що їх ти мені передав, щоб були одно, як ми! …Та не лиш за цих молю, але і за тих, які завдяки їхньому слову увірують в мене, щоб усі були одно, як ти, Отче, в мені, а я в тобі, щоб і вони були в нас об'єднані; щоб світ увірував, що ти мене послав».

Промова єпископа-емерита Яна Пурвінського: Promova-jepyskopa-Jana-Purvinskogo.mp3 

Дуже важливо, всім нам бути в молитовній єдності, бути вірними молитві за єдність християн. Бо така є воля Сина Божого - Ісуса Христа. Об’єднання християн - буде великим даром Божої благодаті, даром «води єдності», якої прагне світ в наші непрості часи. Ця єдність буде збагаченням для всіх християн. Але маємо це випросити нашими щирими постійними молитвами. І це є одним з наших великих обов’язків. Обов’язків тих, що живуть в ІІІ тисячолітті в християнстві».

Блаженніший Любомир, звертаючись зі своїм словом до присутніх під час молебню, сказав: «Дух Святий зібрав нас сьогодні тут, щоб ми, після Святої Літургії, помолились в намірі об’єднання християн… Щоб запанувала єдність, про яку Ісус Христос говорив, і за яку молився. Єдність людини з Богом, і єдність у Бозі між людьми. Молімося за те, щоби подолати гріх, щоб люди навернулись до Господа-Бога. Тоді запанує мир, запанує єдність і буде одна Свята Церква як ікона єдності Пресвятій Трійці – ось ця ціль, за яку ми повинні молитись».

Промова Блаженнішого Любомира Гузара: Promova-Lubomyra-Husara.mp3 

Під час молебню зі своїм словом звернулись і представники інших конфесій. «Єдність, мир, Волноваха, Донецьк, Маріуполь, Україна…», - ці слова звучали в їхніх молитвах.

Промова єпископа Анатолія з Всеукраїнського союзу церков євангельської віри: Jepyskop-Anatoliy-z-Vseukrainskoho-souzu-yevangelskyh-tserkov.mp3 

Слова молитви виголосили і парафіяни: «Перші християни всіма силами намагалися викорінити розбрат з-поміж себе. Молімось, щоб Свята Церква ХХІ століття з такою ж ревністю дбала про відновлення єдності християн». «Ми молимося за єдність. Ми молимося за мир. У День жалоби молимося за загиблих», – сказав також координатор Спільноти св. Егідія в Україні Юрій Ліфансе.

Промова Юрія Ліфансе, Спільнота св. Егідія: Yuriy-Lifanse.mp3 

Разом із єпископом Яном Пурвінським представники християнських конфесій прочитали спільну християнську молитву «Отче наш».

Настоятель храму о. Віталій Безшкурий подякував представникам християнських церков за участь у спільній молитві.

Міжконфесійний молебень в рамках Тижня молитов за єдність християн відбувся також напередодні, в  суботу, 24 січня, в храмі Святого Василія Великого (УГКЦ) у Києві. Архієпископ Томас Едвард Ґалліксон, Апостольській нунцій в Україні, Монсеньйор Пйотр Тарнавскі, секретар Апостольської нунціатури в Україні, священики латинського обряду звершили спільну молитву разом із Блаженнішим Святославом, Главою УГКЦ та представниками християнських конфесій.