У Києві відбулася інтерактивна лекція PRO кохання
  • Втр, 06/03/2018 - 14:40

1 березня 2018 року, у Києві, в монастирі Сестер Служебниць НДМ, відбулася інтерактивна лекція PRO кохання. Лекція була присвячена умінню любити та будувати стосунки.

Провів захід о. Дмитро Романко. Він звернув увагу присутніх на те, що відрізняє любов від закоханості. Священик також поділився своїми переконаннями,  чому сім’я  –  це цінність, за яку варто змагатися. Окрім цього він навів аргументи, що щаслива сім’я є доступною для кожного: «потрібно тільки вміти любити», – наголошував душ пастир.

Як повідомляють організатори Київська БХА «Алетея», о. Дмитро наголошував, що варто упорядкувати терміни: «Любов – рішення дарувати свій час, увагу, турботу іншому, хоч це не завжди зручно, але рішення не зміниться попри всі обставини. Не варто плутати любов з приємністю, захопленням, задоволенням потреби тощо. Закоханість – почуття захоплення іншою людиною, вищий вияв симпатії, бажання задовольнити потребу приналежності, єдності з особою протилежної статі.  Кохання – перехід від закоханості до зрілих стосунків після шлюбу, взаємне дарування себе чоловіком і дружиною, взаємна підтримка, допомога, творення добра, що розвиває особу фізично, інтелектуально і духовно».

Як зазначає Oksana Senchuk, дитина вчиться любити від батьків: «Усі члени сім’ї гармонійно розвиваються і реалізовують свій потенціал. Духовний стержень, єдність з Богом, здатний оберігати від спонтанних емоційних рішень, розвиває критичне мислення. Діти, які не мають досвіду любові від своїх батьків, любити не вміють. Вони спішать прив’язатись до когось. Такі особи шукають комфорту і використовують для цього інших чи пристосовуються задля задоволення потреби приналежності. Приємне проведення часу викликає стан ейфорії, яке хибно називають закоханістю і навіть коханням. Часто такі емоційно незрілі люди схиляються до ранніх сексуальних стосунків чи постійного пошуку нових сексуальних партнерів, що дають викривлені уявлення про любов. Розчарування приходить досить швидко, коли зникає відчуття комфорту, а обов’язків за життя і добробут іншої людини не хочеться на себе брати. Вони не вміють або не хочуть докладати зусилля, щоб будувати стосунки наповнені любов’ю і взаємною підтримкою один одного. Проте ситуацію можна змінювати, якщо прийшло розуміння будувати стосунки на основі любові», – йдеться в повідомленні.

Прес-служба Київської архиєпархії