У Києві відбулася «Різдвяна просфора з Патріархом»
  • Нед, 11/01/2015 - 12:23

У столиці України 10 січня відбулася «Різдвяна просфора з Патріархом». До Глави Української Греко-Католицької Церкви Блаженнішого Святослава завітали гості з колядою та ознайомилися з планами оздоблення Патріаршого собору Воскресіння Христового.

Вів вечір колишній міністр культури Євген Нищук. Різдвяний настрій дарували різні хори та колективи, дитячі та дорослі.

Серед гостей, зокрема, були: Апостольський нунцій в Україні Томас Едвард Галліксон, Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк з дружиною та донькою, пан Іван Васюник з родиною, пан Петро Токач з дружиною, владика Богдан (Дзюрах), владика Йосиф (Мілян), владика Василь (Тучапець), численні народні депутати, культурні та громадські діячі, підприємці та аквтині парафіяни УГКЦ в Києві.

У своєму привітальному слові Блаженніший Святослав відзначив, що завжди, коли родина засідає до різдвяної святкової вечері, найперше дякує Господу Богу за те, що і цього року дозволив їй дожити до цього свята. Дозволив нам ще раз ту різдвяну радість пережити. Починаючи Святу вечерю, також згадуємо всіх тих, кого не стало впродовж останнього року. Згадуємо також тих, хто, можливо, сьогодні не має святкового столу, за який засісти, і не має тих, з ким ту радість поділити. Але ми цього року багато нового собі усвідомили. Багато речей відкрили для себе.

Глава Церкви нагадав гостям, що традиційно на Патріаршу просфору нас збирає наш Патріарший собор Воскресіння Христового. «Гадаю, цього року ми також по-новому усвідомили, що означає цей Патріарший собор на лівому березі в Києві не тільки для нашої Церкви, а й всього українського народу», - зауважив він.

Господар розповів, що в історії Божого народу патріархи завжди будували жертовники Богу Ізраїлю на знак якоїсь дуже важливої події, на знак якогось особливого моменту зустрічі з Богом. Жертовники завжди були союзниками заповіту між Богом і Його народом. Можливо, каже Блаженніший Святослав, минулого року, як ніколи, ми собі усвідомили, що цей Собор Воскресіння Христового є видимим знаком відновленого союзу між українським народом і нашим Богом. Собор, який ми освячували, згадуючи 1025-ліття Хрещення Русі-України. Саме цього року, коли всі союзники України, усі ті, які гарантували нашу безпеку і недоторканість наших кордонів, усі нас зрадили. А єдиний союзник, союз з яким ми відновили, освячуючи Собор, залишився з нами. Це наш Бог. І цей Собор стоїть як знак непорушного союзу, заповіту між нами і нашим Богом, який завжди з нами.

Глава Церкви пригадав, як Патріарший собор став для багатьох батьківським домом. У його цокольних приміщеннях кожної ночі ночувало близько 800 людей під час Революції гідності.

Ще одна властивість, яку відкрив Собор, - це те, що він став своїм для наших сусідів, Києва. Глава УГКЦ пригадав, як кілька сотень людей, навіть ті, що не є віруючими УГКЦ, прийшли захищати Собор від тітушок…

«Ми сьогодні попросимо, щоб Господь Бог поблагословив усіх нас. Він запевняє свою поміч нам і свою присутність між нами. Собор є знаком, що Він є з нами», - побажав Предстоятель Української Греко-Католицької Церкви.