У Києві відбулася зустріч Блаженнішого Святослава з керівниками організацій мережі Карітасу України
  • Чтв, 08/03/2018 - 10:29

7 березня 2018 року, у Києві, відбулася зустріч Блаженнішого Святослава з керівниками організацій мережі Карітасу України.

В ході зустрічі керівники організацій розповіли Главі УГКЦ про соціальні проблеми, з якими щодня стикаються у своїй роботі працівники Карітасу та діяльність, яка є спрямована на їх вирішення. Окремо слід згадати нинішні страждання, спричинені війною в Україні. За словами Блаженнішого, ці важкі випробування показали також небувалу жертовність і самопосвяту нашого народу в Україні та на поселеннях сущого. Проте ще надовго залишатимуться закликом до милосердя, солідарності й чинної любові тисячі вбитих, десятки тисяч важкопоранених, мільйони біженців і переселенців. Ми не маємо права звикнути до їхнього страждання, стати нечутливими до їхніх зойків, проходити байдуже попри їхню недолю. Навпаки, виявом нашої живої віри  має стати ще більша солідарність із постраждалими від війни і ця солідарність повинна набрати практичного виміру, залежно від потреб конкретної родини чи людини та відповідно до можливостей церковної спільноти.

Серед багатьох соціальних викликів та проблем Блаженніший Святослав особливо підкреслив питання небувалого поширення сурогатного материнства в Україні, яке спричинене соціально-економічними чинниками та відсутністю законодавчих обмежень. Глава Церкви звернув увагу на небувалий розмір міграційних процесів та пов’язану з ними проблему торгівлі людьми. Окремо було обговорено комплекс екологічних проблем, зокрема виклики пов’язані з доступом до чистої води, особливо в регіонах Донеччини та Луганщини.

Глава Церкви підкреслив, що відповідно до Стратегії розвитку соціального служіння, яку було затверджено Синодом, у кожній парафії належить створити харитативну групу чи парафіяльний осередок Карітасу, які б ставили собі за мету залучати вірних до свідчення милосердної Божої любові, чи то стосовно членів самої парафіяльної спільноти, чи то «у світі». За підтримки єпархіального Карітасу такий осередок має бути відповідальним за підготовку всієї парафіяльної спільноти до реалізації обов’язку перетворити віру на конкретні діла милосердя. Він також повинен виховувати осіб та групи, які постійно компетентно працюватимуть у Церкві у сфері благодійної діяльності. У парафії є багато конкретних форм для такого служіння: відвідування хворих, допомога бідним, годування голодних, захист сиріт, підтримка тих, які терплять несправедливо, миротворча діяльність, потіха засмучених, захист ненароджених дітей і т. п. Слід пам’ятати, що насамперед ми несемо відповідальність перед тими потребуючими, які живуть серед нас. А відтак, по змозі, парафія повинна підтримувати харитативну діяльність Церкви на регіональному, національному та міжнародному рівнях.

На завершення зустрічі Блаженніший Святослав подякував всім працівникам Карітасу за щоденне служіння потребуючим, яке є виявом віри та свідченням про нас, як живу християнську спільноту.