У Києві відбувається Всеукраїнського форуму сім’ї
  • Срд, 14/03/2018 - 17:47

«Сім’я – колиска людства, середовище плекання любові та тих фундаментальних чеснот, які мають вплив на усе подальше життя людини. З огляду на її цінність і важливість для народу і усього людства, сім’я потребує уваги, піклування, підтримки та захисту», - сказав владика Богдан (Дзюрах), секретар Синоду Єпископів УГКЦ, у своєму привітальному слові під час Всеукраїнського форуму сім’ї, який відбувається, 14 березня, у Києві в Українському домі.

При цьому представник УГКЦ перерахував кілька сфер, де українські сім’ї сьогодні зазнають особливих викликів і труднощів. Першим викликом є міграція, коли «багато сімей роз’єднані, а відтак настає відчуження, яке нерідко закінчується розпадом сім’ї». Про це зауважив доповідач, пригадавши, що саме з цього болючого досвіду масової еміграції українських батьків на заробітки виникло явище соціального сирітства в нашому суспільстві.

Другим викликом для українських сімей стала військова агресія з боку Росії, яка змусила сотні тисяч українських родин покинути рідні домівки і шукати притулку в інших регіонах України. Владика Богдан із вдячністю згадав зворушливі прояви солідарності, з якими зустрілися родини переселенців у нових регіонах, назвавши це гідною похвали поведінкою великої української національної родини.

Третім викликом для наших сімей сьогодні, за словами Секретаря Синоду Єпископів УГКЦ, є безпосередні рани, що їх завдають бойові дії на Сході України, а саме – тисячі вбитих, десятки тисяч важко поранених, сотні тисяч травмованих тілесно і душевно.

Окрім проблем, пов’язаних із сучасною економічною та політичною ситуацією в країні, а також з зовнішньою агресією проти нашої Батьківщини, секретар Синоду назвав ще одну загрозу, цього разу набагато масштабнішого характеру, а саме - «поширення руйнівних ідеологій, що скеровані проти об’явлених Богом сімейних цінностей і вдаряють в самі основи інституту сім’ї як Божої установи». Беручи до уваги, що сім’я за своєю природою є Божою установою, яка випереджує своїм існуванням усі інші людські спільноти, як от народ чи суспільство загалом, той, хто зазіхає на фундаментальні цінності, на яких будується сім’я, «кидає виклик самому Творцеві», - заявив промовець.

Владика поділився з присутніми своїми спостереженнями на канві представлених у ході Форуму соціологічних даних. Зокрема, він висловив сумнів, чи справді матеріальні труднощі лежать в основі небажання молодих батьків мати більше дітей: «Західні багаті суспільства не мають матеріальних труднощів, але, здається, і в них демографічна ситуація не найкраща». Єпископ поділився власним життєвим досвідом, бо належав до багатодітної сім’ї (шестеро дітей), яка з матеріальної точки зору жила не краще, ніж сьогоднішня пересічна українська сім’я. Значить, не обов'язково матеріальна вбогість є причиною того, що українські сім’ї  є «убогими на дітей», зауважив секретар Синоду. Причина може полягати в глибшій, духовній сфері. Тому, на думку промовця, Церкви і релігійні організації мали б звернути більшу увагу на духовне виховання своїх вірних, адже, за словами св. Августина, «коли Бог на першому місці, усе є на своїх місцях».

Щоб запобігти згаданим негативним явищам та допомогти українським сім’ям долати виклики і труднощі сучасності, владика Богдан закликав до об’єднання зусиль держави, громадянського суспільства, Церков і релігійних організацій, «святим обов’язком яких є з благоговінням трактувати сім’ю як Божу установу та спільно послужити їй, адже вона так багато робить і так багато значить для суспільства, держави і країни».

На закінчення доповіді владика Богдан, від імені УГКЦ та його Глави Блаженнішого Святослава, подякував усім присутнім за те, що дотепер зробили і надалі роблять в цій ділянці, та висловив побажання, щоб цей Всеукраїнський форум сім’ї «став каталізатором ще більш масового, справді всеукраїнського руху задля захисту і промоції сім’ї та сімейних цінностей».