У Києві відбувся круглий стіл щодо доцільності впровадження капеланства в поліції
  • Птн, 21/04/2017 - 09:54

19 квітня 2017 року члени Душпастирської ради з питань релігійної опіки у пенітенціарній системі України священик Костянтин Пантелей і пастор В'ячеслав Когут взяли участь у круглому столі на тему: «Досвід поліцейського капеланства у США; передумови та доцільність впровадження капеланства в Національній поліції України». Захід був організований спільними зусиллями Національної академієї внутрішніх справ, Інституту кримінально-виконавчої служби й Всеукраїнського міжконфесійного релігійного християнсько-військового братства.

В заході взяли участь поліцейський капелан Девід Дансон та виконавчий директор капеланської служби поліцейського департаменту міста Талса (штат Оклахома) Денні Линчард, представники Всеукраїнського міжконфесійного релігійного християнсько-військового братства, Душпастирської ради при Міністерстві юстиції України, Національного центру правозахисту, викладачі, науковці Національної академії внутрішніх справ та Інституту кримінально-виконавчої служби.

Під час круглого столу капелан Девід Дансон та виконавчий директор капеланської служби поліцейського департаменту міста Талса (штат Оклахома) Денні Линчард представили досвід духовного супроводу персоналу у надзвичайних ситуаціях: загибель близьких, терористичні акти, протистояння поліції і протестувальників. Вони розповіли про основні засади організації діяльності капеланів штату Оклахома з персоналом, особами, які порушили закон, громадськістю.

Багато уваги приділялося ролі капелана та душпастирської опіки в умовах екстремальних ситуацій, таких як: смерть, тяжка хвороба, протистояння масовим заворушенням, застосування зброї чи інших спеціальних засобів, самогубство злочинця або колеги тощо.

Містер Линчард, перебуваючи на капеланській службі 32 роки, зміг надати приклади практичної поведінки в ситуаціях, що пережив сам або його колеги, та пояснити, які моделі діяльності з плином часу показали позитивний результат, а які ні. Роз’яснювалася роль капелана, як медіатора у конфлікті особи з суспільством, законом, жертвою злочину, родичами тощо.

Також капелани поділилися досвідом у запобіганні емоційного та професійного вигорання персоналу, коли вони постійно працюють з такою складною категорією людей як злочинці. Забезпечення конфіденційності та захисту персональних даних у діяльності капеланів.

Саме ці напрацювання досвіду капеланського служіння стали предметом висвітлення та дискусії під час круглого столу.

Зустріч проходила в атмосфері взаємної зацікавленості та викликала надзвичайний інтерес усіх присутніх.