У Києві відкрили виставку «УГКЦ – час випробувань»
  • Птн, 20/04/2018 - 10:34

Сьогодні у Києві, у Національному музеї історії України у Другій світовій війні відбулася презентація виставки «УГКЦ – час випробувань». Очолив захід Глава УГКЦ, Блаженніший Патріарх Святослав.

У відкритті виставки взяли участь також; Преосвященний Владика Йосиф Мілян, Єпископ-помічник Київської архиєпархії, Преосвященний Владика Богдан Дзюрах, Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, о. Севастіян Дмитрух, директор Музею митрополита Андрея Шептицького у Львові, Юрій Богуцький, радник Президента України, Андрій Когут, керівник Галузевого державного архіву СБУ, Олександр Лисенко, завідувач відділу історії України періоду Другої Світової війни Інституту НАН України, Іван Ковальчук, Генеральний директор Національного музею України у Другій світовій війні, духовенство Київської архиєпархії та численні відвідувачі музею.

Під час презентації виставки Блаженніший Святослав зазначив, що кожен хто переступив поріг цього музею, пройшов залами, які присвяченні стражданням українського народу: «Кожен з нас пройшовши через ці спомини потрапив сюди, де сьогодні відкривається експозиція присвячена стражданням, свідоцтву, а відтак тому великому скарбу, який має Українська Греко-Католицька Церква – мученики ХХ століття та ісповідники Христової віри».

Патріарх зазначив, що без цієї експозиції, без пам’яті про відважне мучеництво та ісповідництво духовенства та вірних УГКЦ, пам’ять України про ХХ століття не є повною: «Очевидно, що всяка війна, чи Перша Світова, чи Друга, чи та, яку переживаємо сьогодні, приносить велике лихо і страждання. Війна означає сльози, смерть, знищення, розруху… Але страждання, які перенесла УГКЦ, зокрема у ХХ столітті, мають у собі щось особливе. Несуть у собі якесь слово, якесь послання до християн та українців сьогодення».

Ведучи далі предстоятель УГКЦ зазначив, що ці страждання та випробування дали нам нагоду свідчити серед безбожних атеїстичних режимів про Христа. Ці випробування за словами Патріарха, дали можливість свідчити віру у Воскреслого Господа, Який є присутній між нами: «Більшість цих страждань і мук, які були перенесені, це були свідоцтва про єдність Христової Церкви», – наголосив Блаженніший Святослав.

Завершуючи слово Глава УГКЦ зазначив, що саме сьогодні у сучасному Києві ця виставка є дуже потрібною: «Хочу подякувати директору музею і всім працівникам за те, що прийняли цю виставку, за те, що доповнили цю мозаїку пам’яті випробувань та страждань українського народу: «Бажаю усім глибокого переживання, глибокої призадуми над побаченим. Бажаю усім відкрити вухо і послухати, що ці експонати як свідки мають нам сказати… Нехай промовлять до нас ті, які своїми стражданнями наповнили ті речі Божим Духом», – побажав Глава УГКЦ.

Зазначимо, що у даній виставці відтворено головні події на тернистому шляху до відродження Церкви, віддано данину пам’яті священикам і вірянам-греко-католикам.

Акцент зроблено на життєписах греко-католицьких єпископату та священиків, які здійснювали душпастирську діяльність під час радянської та нацистської окупацій Галичини. Незважаючи на широку кампанію з переслідування, залякування, дискредитації греко-католицького духовенства, звинувачення у зв’язках із націоналістичним підпіллям, духовні отці забезпечили існування Церкви в надскладних історичних обставинах, зберегли можливість для своїх вірних здійснювати релігійні практики, рятували євреїв під час нацистської окупації, надавали допомогу повстанцям.

Зібрані по крихтах науковцями музею під час численних відряджень оригінальні матеріали, є свідченням глибокої християнської віри та незламної відданості своїй Церкві й народу. Дотепер вони ретельно приховувалися в родинних напівзакритих особистих колекціях.

Унікальні артефакти митрополита Андрея Шептицького та о. Клименнтія Шептицького, патріарха Йосифа Сліпого, владики Володимира Стернюка та інших для експонування надані з фондів Музею митрополита Андрея Шептицького Львівської архиєпархії УГКЦ директором о. Севастіяном Дмитрухом. На виставці представлені документальні свідчення з Галузевого державного архіву Служби безпеки України та Центрального державного архіву громадських об’єднань України.