У Києві завершився ювілейний Всеукраїнський з’їзд військових капеланів УГКЦ
  • Суб, 10/12/2016 - 16:04

У п’ятницю, 09 грудня, завершився Десятий всеукраїнський з’їзд військових капеланів УГКЦ. Божественну Літургію в Патріаршому соборі Воскресіння Христового зі священиками служили владика Михаїл (Колтун) та владика Богдан (Дзюрах).

У своєму слові до присутніх владика Богдан наголосив на важливості молитви і віри в силу молитви. Окрім цього, за словами єпископа, важливо є мати смирення і покору просити про молитву за себе, адже ми також люди, також втомлюємося, а любов не є односторонньою допомогою.

«Нашим завданням, покликанням і обов’язком є ревна витривала і повсякчасна молитва. За наш народ, за тих наших братів і сестер, які знаходяться на передовій, за тих, кого досягнула ворожа куля, хто поранений, за тих, хто не дочекався своїх рідних і близьких із фронту. Це наш святий обов’язок і борг перед тими усіма, хто своїми грудьми захищає рідну землю. Молитися і просити про молитву є першим завданням і джерелом нашої сили, яку ми випрошуємо і для себе, і для інших», – сказав владика Богдан.

Особливу увагу, за словами єпископа, потрібно звернути на те, аби не втомлюватися робити людям добро і бути носіями миру у світі.

«Молитва, милостиня і мир нехай будуть предметом нинішньої нашої молитви, – наголосив владика Богдан. – Просімо Господа за тих, хто поручився нашим молитвам, просімо Господа сили не втомлюватися чинити добро, просімо в Господа благодаті і ласки бути людьми миру, справжніми миротворцями».

На завершення Літургії військовий єпископ Михаїл (Колтун) вручив владиці Богдану Патріаршу відзнаку «Хрест військового капелана».

vladyka1

Цього дня зустрічі капелани зосередили увагу на обговоренні актуальних питань капеланства і складних ситуацій, які виникають під час капеланського служіння.  Юрій Тарновський, експерт з проблем залежності, розповів про те, як працювати з військовослужбовцями, які перебувають в залежностях.

Військові капелани працювали в групах над такими темами: «Капелан – Розвиток особистості», «Капелан – Ті, кому служить», «Капелан – Інші капелани», «Капелан – Інститут», «Капелан – Умови бойових дій». Свої напрацювання з цих питань священики представили присутнім, прокоментувавши і підкресливши основні моменти.

_dsc1105

Окрім цього, священикам було презентовано новостворений дидактичний портал для військових капеланів, який міститиме всю необхідну інформацію для тих, хто здійснює служіння військовослужбовцям на фронті чи в тилу.

Завершили триденний з’їзд військових капеланів поминальною молитвою за загиблих захисників України в часі військових дій. Панахиду біля Меморіалу пам’яті Героїв Небесної Сотні очолив владика Михаїл (Колтун).

_dsc1164

Прес-центр Департаменту Патріаршої курії УГКЦ
у справах душпастирства силових структур України