У Китаї пропав відомий християнський адвокат, який виступав проти "хрестоповалу"
  • Птн, 28/08/2015 - 01:22

Відомий християнський адвокат зник два дні тому після того, як виступив проти рішення влади провінції Чжецян про знесення хрестів з християнських церков. Юридична фірма в Пекіні, в якій працював Чжан Кай, не має про нього ніяких звісток, також нічого не відомо і його родині.

Чжан, відомий своєю правозахисною діяльністю, давав юридичні консультації парафіям в провінції Чжецян, які зіткнулися з вимогами знести будівлі храмів або прибрати хрести. Адвокат наполягав на тому, що ці вимоги неконституційні і порушують свободу віросповідання, повідомляє AP.

Перед своїм зникненням адвокат разом зі своїм помічником знаходився в церкві міста Веньчжоу. Це приморське містечко відоме своєю діловою активністю і великою кількістю протестантських і католицьких церков. Раніше на цьому тижні поліція заарештувала щонайменше  11 пасторів і прихожан місцевих церков.

The Guardian пише про події як про справжні облави проти церковних активістів. "Принаймні дев'ять осіб з тих, кого я знаю, були відвезені в поліцію, і ця цифра продовжує зростати. Ми вважаємо, що це кампанія проти церковних лідерів, яка розгорнута по всій провінції", - розповів газеті один із пасторів.

Антицерковна кампанія в Китаї активізувалася з кінця 2013 року, коли влада оголосила про початок боротьби з незаконними і старими будівлями. Більше 1200 церков були зруйновані повністю або частково або позбулися хрестів