У Києві пройшла презентація Всеукраїнської виставки-конкурсу образотворчого мистецтва в'язнів «Переображення Господньою Любов’ю»
  • Втр, 18/06/2013 - 23:57

18 червня 2013 року в актовій залі Центрального будинку художника відбулася презентація виставки-конкурсу образотворчого мистецтва в'язнів «Переображення Господньою Любов'ю». В рамках заходу було представлено етапи підготовки конкурсу та соціальні аспекти цієї мистецької події. Подія відбулася за сприяння Національної спілки художників України для широкого інформування про майбутню виставку-конкурс та про важливість процесу реінтеграції наших співгромадян, що опинилися у місцях позбавлення волі. Виставка-конкурс відкриється у Києві у Музеї Івана Гончара у серпні 2013 року.
У презентації, яку підготував Департамент Курії УГКЦ з душпастирства у силових структурах України, брали участь представники від Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі, Державної пенітенціарної служби, Управління департаменту культури  КМДА, діячі мистецтв, професійні юристи, волонтери, журналісти.
Співробітники Відділу Курії УГКЦ з душпастирства у пенітенціарній системі України ієрей Костянтин Пантелей та брат Юрій Йосифович представили усю роботу з підготовки національного конкурсу, яка розпочалася у січні 2013 року і включала взаємодію з центральним апаратом і територіальними підрозділами Державної пенітенціарної служби, листування з в’язнями та співпрацю з волонтерами.
Про важливий соціально-психологічний аспект образотворчого та прикладного мистецтва в роботі з  в’язнями, про співпрацю з Церквами розповів Віталій Хведчук, заступник начальника департаменту кримінально-виконавчої інспекції та соціально-психологічної роботи апарату ДПтС України.
З вітальним словом до присутніх виступив Василь Костицький, Голова Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі.  Комісія у співпраці з Церквами Міжконфесійної місії тюремного служіння провела знакові заходи для сприяння розвитку душпастирської опіки. У своєму слові Василь Костицький зокрема сказав: «Суспільна проблема, яка нас сьогодні зібрала не тільки мистецька, не тільки психологічна, не тільки державна, вона в першу чергу морально-правова. Це вже не перший випадок, коли Місія пробує повертати тих людей, які потрапили в місця позбавлення волі, до суспільного життя. Ця робота називається науковим словом реадаптація, адаптація, а фактично це велике служіння, тому, звичайно, і велика вдячність».
Виступали також Ніна Саєнко, заслужений діяч мистецтв Укарїни, науковий працівник Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури Укарїни, Володимир Телевний, головний спеціаліст Управління департаменту культури КМДА, Член правління Патріаршого товариства Олег Лядик. Ведучою на презентації була журналістка Руслана Данилів.
 
З реплік.
 
Ієрей Костянтин Пантелей:
Через образотворче мистецтво відбувається найбільш людяний діалог громадянського суспільства для подолання мурів відчуження і для щирого порозуміння, – поділився один з організаторів конкурсу в’язничний капелан Костянтин Пантелей,  – такі події здатні змінити суспільство накраще, починаючи від нас самих.
Віталій Васильович Хведчук:
Наше завдання, всіх нас, громади – повернути цих людей [ув’язнених – ред.]назад в суспільство. Якщо розглядати, що це повинна робити адміністрація установи – це не зовсім вірна позиція, тому що не завжди адміністрація установи знаходить емоційний,психологічний чи будь-який інший контакт з людиною, яка є в місцях позбавлення волі. І у цьому аспекті дуже важлива діяльність громадських, а особливо релігійних, організацій, які співпрацюють з пенітенціарними установами. Церква протягує руку допомоги людям, які знаходяться в місцях позбавлення волі. Людина відчуває турботу громади…
 
Борис Еґіазарян:
Надо сказать, что государство очень мало делает. Я бы сказал, что невыносимо безразличие общества ... Я думаю, что большое одолжение для нас, что люди из тюрьмы отдают свои работы, чтобы мы тут видели, как может душа человека творить вот так, это своеобразный месседж, который идет из тюрьмы в свободное общество. И надо к этому очень серьезно относиться. Я думаю и надеюсь, что очень много людей откликнутся и проявят свое небезразличие к судьбам, которые, к сожалению, находятся в условиях, при которых настоящее очень тяжелое, а будущее - более чем неопределенное, особенно, если учесть сегодняшнее состояние нашего общества и государства. Самое сложное - это индивидум, личность и общество. Взаимоотношение. Я был в тюрьме. Небольшой срок. И скажу, что не так страшен срок, как страшна неопределенность.
 
 
Ніна Олександрівна Саєнко:
Це має проростати крізь серця і душі цих людей, які бачать, що до них виявляється увага і зацікавленість. І я сподіваюсь, що такою справою ми більшою чи меншою мірою зможемо пробудити у цих людей бажання жити, вийти на волю, працювати, бути повноцінними людьми, бути чесними людьми, проявити себе… Дай Боже цьому руху більших результатів, щоб більше спасти душ і вивести їх на вірний шлях.
 
 
 
Володимир Телевний:
Проблема дітей, кинутих дітей, дітей, які потрапляють за ґрати, вона суттєва і актуальна. Треба проводити профілактичну роботу з дітьми з раннього віку. І якщо з дитинства не займатися цими дітьми, то справи не буде. Але іноді держава байдуже ставиться до цієї проблеми. Я 43 роки в освіті, 43 роки товчеться ця проблема, але особливих зрушень немає.
 
Організатори виставки-конкурсу:
 
Пенітенціарне душпастирство Української Греко-Католицької Церкви
Благодійний Фонд «Карітас-Київ»,
Державна пенітенціарна служба України,
Фонд Андрея Шептицького,
Національна Спілка художників України,
Музей Івана Гончара
 
 
 
Відповідальна особа:Юрій Йосифович,
референт Відділу Курії УГКЦ з душпастирства
у пенітенціарній системі України
 
тел./факс 044 279-19-20
моб. 097 924-24-94
e-mail: josyfovych@gmail.com
 
Джерело: http://prison-pastoral.blogspot.com