У Київській архиєпархії відзначили День молоді
  • Срд, 27/04/2016 - 17:54

23 квітня 2016 р., в Патріаршому соборі Воскресіння Христового, зустрілась молодь Київській Архиєпархії. Очолив зустріч Єпископ-помічник Київський Владика Йосиф Мілян.

Для того, щоб відзначити День Молоді, в Соборі разом зібралась молодь із Києва, Вінниці, Житомирщини, Чернігова та Ніжина.

Спільна зустріч стала останньою та підсумковою щодо підготовки Світових днів молоді. Цей процес приготування розпочався ще у жовтні, і з цього часу пройшло шість таких зустрічей. Протягом цього шляху готувалися духовно та творчо до зустрічі із Папою: роздумували над посланнями Святішого Отця про блаженства, знайомилися із святими Іваном Павлом II, Фаустиною Ковальською та П’єром Джорджіо Фрасатті, а також пізнавали історію СДМ від часу започаткування.

Молодь пізнавала під час заходу східну духовність та знайомилися з українськими святими, аби краще зрозуміти себе як українців та пізнати глибше рідну Українську Греко-Католицьку Церкву. Всі ці знання були підсумовані в квесті, який був водночас і грою, і нагодою проявити творчість, і способом пізнати щось нове.

Родзинкою суботнього святкування була зустріч – «Чай з Владикою Йосифом Міляном». Владика завжди в особливий спосіб опікується і ставиться з особливою любов’ю до молоді. Проте ця зустріч проходила по-особливому – у формі діалогу учасників з Владикою. Спершу пролунало духовне слово, після чого кожен міг поставити Владиці свої запитання. В свою чергу Архиєрей ділився своїми думками на тему дружби. На Його думку не може досвідчити дружбу з Господом людина, яка не вміє дружити з ближніми. Проте важливим є і інше: «Щоб дружні стосунки мали вагу, вони мають будуватися на дуже міцному камені». У цей день читаємо Євангеліє про Лазаря, де наскрізною є тема дружби. Ісус не просто воскрешає Лазаря, він постійно наголошує на своїй дружбі та співпереживанні з Лазарем та його родиною. Ми також є Ісусовими друзями: «Бог є той, який нас виводить, та як і Лазаря, воскрешає нас. Ми маємо подивитись на наші дружні стосунки з Богом, Бог прагне правдивих, вічних стосунків з кожним, веде нас до вічності, Він полюбив нас своєю відвічною любов’ю», – зазначив Єпископ.

Молодь ставила Єпископу найрізноманітніші питання, які її турбують; «Як стати святим? Як євангелізувати? Як жити у нехристиянському середовищі?» – юнаків та дівчат цікавили глибинні, серйозні, небанальні речі. У відповідях Владики відчувалася батьківська опіка, властива Йому простота і мудрість, переплетена з важливою для живого спілкування легкістю та дотепністю. Молодь натомість отримала натхнення та дороговкази кожен у своєму напрямку.

«Ми зробили останній крок у духовній підготовці до Світових Днів молоді і одним із найцінніших плодів зустрічей було знайомство та дружба молоді з різних міст Київської Архиєпархії між собою. Протягом цього часу молодь стала справжньою спільнотою, яка з кожною зустріччю щоразу збільшувалася», – говорив о. Віталій Марцинюк, Голова Молодіжної комісії Київської архиєпархії. На завершення Він висловив сподівання, що такою ж великою спільнотою зустрінемося у Кракові на зустрічі із папою.

Іванна Брацюнь та Оксана Загороднюк