У Київській семінарії освятили нові приміщення
  • Птн, 13/02/2015 - 13:01

Якщо ми хочемо глибоко зрозуміти Боже Слово, то мусимо відкрити для себе духовну спадщину Василія Великого, Григорія Богослова та Івана Золотоустого. Про це сказав Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час Архиєрейської Літургії у свято Трьох святителів у Київській духовній Трьохсвятительській семінарії.

У своїй проповіді Предстоятель відзначив, що свято Трьох святителів, Василія Великого, Григорія Богослова та Івана Золотоустого, є особливим у Київській духовній семінарії. Бо ці три євангельські світила є покровителями цього навчального закладу майбутніх душпастирів.

«Святкуючи їхню пам'ять, – зауважив Блаженніший Святослав, – важливо усвідомити, що ми ісповідуємо те, що ми є спадкоємцями їхнього навчання, їхньої віри, їхнього богорозуміння. І ми маємо бути спадкоємцями і продовжувачами їхнього святого життя. Саме це єднання, це спадкоємство є нашим багатством, є те, що ми сьогодні святкуємо».

За його словами, спадщина святих отців Церкви є фундаментом, основою семінарійної освіти і виховання. «Якщо ми хочемо глибоко зрозуміти Боже Слово, якщо хочемо правильно і з повагою звершувати святі таїнства, які звершували ці святителі, то мусимо відкрити для себе їхню спадщину, їхню віру і їхнє святе життя», – вважає Глава УГКЦ.

Блаженніший Святослав звернув увагу семінаристів на трьох святих як на великих пастирів своєї Церкви. «Вони були радістю сумних, надією безнадійних, учителями немудрих, дорогою тих, які заблукали, для тих, що у темряві», – сказав він.

Проповідник пригадав слова Івана Золотоустого, слово якого сьогодні як ніколи є для нас актуальне. «Говорячи про посланництво апостолів, зокрема про душпастирський обов'язок, Іван роздумує над словами Христа, який каже: ось я посилаю вас як овець між вовків. Будьте лагідні як голубки, а мудрі як змії. Роздумуючи над цими словами, Іван Золотоустий каже: так довго як ви будете ягнятами, навіть будучи оточеними вовками, ви будете непереможними. Якщо в один момент ви станете вовками, ви будете переможені. Чому? Тому що наш пастир Христос не є пастирем вовків, а пастирем овець. Як ви станете вовками, Він відійде від вас, і ви лишитеся самі зі своїми ворогами. А як ви лишитеся ягнятами, його перемога об'явиться у вашій лагідності і смиренні», – сказав Глава Церкви.

«Ці слова особливо зачіпають, – відзначив Блаженніший, – бо ми сьогодні почуваємося оточеними вовками. Можливо, у цей день світ думає, що робити з бідою України і як привернути мир нашій багатостаждальній землі…»

Архиєрей подякував Богу за розвиток семінарії та освятив нові приміщення Київської Трьохсвятительської семінарії, зокрема новий спальний корпус.

Співслужили з Главою Церкви архиєпископ Томас Едвард Галліксон, Апостольський нунцій в Україні, та владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ.

Фото: бр. Ярослав Павлюк