У Київській семінарії провели тренінг на тему «Психологічна травма – практичний досвід військового психолога»
  • Срд, 29/03/2017 - 16:08

24 березня 2017 р. Б. у КТДС було проведено чергову зустріч військових капеланів із гостем. Цього разу отець Віталій Воєца (духівник семінарійного Центру душпастирства військових капеланів ім. Архистратига Михаїла) запросив пані Тетяну Таран, керівника відділення психологічної реабілітації Національного військово-медичного клінічного центру «Головний військовий клінічний госпіталь» МО України. Пані Тетяна є практикуючим психологом і допомогла уже не одному військовослужбовцю та його родині.

Тема зустрічі: «Психологічна травма - практичний досвід військового психолога. Особливості надання психологічної допомоги при суїцидальному синдромі, ступорі. Перша психологічна допомога на полі бою (протокол)».

Під час тренінгу пані Тетяна звернула увагу на такі 3 аспекти праці із військовослужбовцями, які отримали травми і перебувають у посттравматичному стані:

-    через спілкування з людиною визначити її стан;

-    звернути увагу, який у пацієнта психологічний ресурс, фізичний ресурс;

-    стабілізувати стан людини і ще раз пережити травму, щоб повернутися до нормального стану.

Є різні способи переходу через травму: сміх, сльози, сон. Тобто, це нормально, коли людина після стресової ситуації плаче чи сміється. Потрібно дати потерпілому час, щоб він міг одужати.

Також доповідач-психолог звернула нашу увагу на важливість священика, його присутність із потерпілим, його роль та допомога. Дякуємо за пригадування важливості нашого покликання та місії.

бр. Тарас Микитич, ІІ курс КТДС