У Коломиї на Площі Скорботи молитовно вшанували загиблих у ІІ Світовій війні
  • Суб, 09/05/2015 - 00:16

8 травня Україна вперше відзначає День пам’яті та примирення. Цю подію наша держава офіційно відзначає вперше та розпочинає нову традицію святкування 8-9 травня в дусі примирення під гаслом “1939-1945.Пам’ятаємо.Перемагаємо”. З нагоди цієї події у Коломиї на Площі Скорботи відбулося молитовне вшанування пам’яті загиблих у Другій Світовій війні. У співслужінні близько двох десятків священиків поминальну панахиду очолив Правлячий архієрей Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ Преосвященний владика Василій (Івасюк) разом з владикою Коломийським і Косівським УПЦ (КП) Юліаном Гаталою.

Звертаючись до численної громади, яка зібралася на молитву, владика Василій сказав: “Переглядаючи сторінки Святого Письма, бачимо, що Господь впродовж історії завжди був з людиною, хоча людина ці добрі стосунки з Богом часто обривала. Через непослух, через гріх, вона втрачала мир, який єднав її з Богом. Також і сьогодні ми всі є свідками наслідків гріха, наслідків браку любові людини до Бога і людини до людини, а саме - свідками війни. Війна, яка сімдесят років тому забрала мільйони життів героїв-українців, а також і сьогодні нищить наш багатостраждальний народ, привела нас на це місце, щоб помолитися за душі і віддати шану тим, кров яких виборювала незалежність нашій рідній Україні. Сьогодні кожний з нас повинен шукати миру, шукати любові. Тож молімось, а Всемогучий Господь, який є подателем і джерелом всякого добра, подасть нам ці блага”.

На вшанування пам’яті загиблих героїв прибули представники міської та районної ради. Покладання квітів учасникам війни здійснили: голова Коломийської РДА Любомир Глушков, голова Коломийської районної ради Богдан Болюк, заступник міського голови Ігор Граділь, а також представники різних громадських організацій.

Опісля владика Василій взяв участь в поминальних заходах, які відбувалися Меморіальному комплексі м. Івано-Франківська. Очолив поминальну панахиду архієпископ і митрополит Івано-Франківський кир Володимир (Війтишин) спільно з єпископом Коломийсько-Чернівецьким та присутнім духовенством.

Представники влади, ветерани, лідери громадських організацій, військовослужбовці, жителі обласного центру поклали вінки і квіти до пам’ятника Матері-Батьківщині та хвилиною мовчання вшанували пам`ять загиблих.